Kelemen Hunor: az RMDSZ nem akar többé „hason csúszó” kormányt


-A A+

Olyan miniszterelnökre van szüksége Romániának, aki képes egy parlamenti többséget maga mögé állítani ahhoz, hogy az év végéig tisztességesen el tudjon vezetni egy többpárti kormányt – jelentette ki a Maszolnak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnököt az elnöki hivatalban szerda délután kezdődő konzultációsorozat előtt kérdeztük arról, hogy milyen álláspontot képvisel majd az RMDSZ az államfővel folytatott kormányalakítási tárgyalásokon. Az államfő azután hívta újra konzultációra a pártokat, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, Ludovic Orban visszaadta a kormányalakítási megbízását Klaus Johannisnak.

Kelemen Hunor elmondta, a kormányalakítás perspektívájából három forgatókönyvet tart kézenfekvőnek. Az egyik, hogy az államfő ismét egy PNL-s politikust javasol miniszterelnöknek, aki koalíciós kormányt alakít. Ez lenne az RMDSZ elnöke szerinte jelenleg a legindokoltabb lépés. A másik forgatókönyv, hogy kialakul egy parlamenti többség, amelyik előre hozott választásokat akar, és megteszi az ehhez szükséges lépéseket. „Ebben kevésbé hiszek” – jegyezte meg Kelemen Hunor. A harmadik változat szerinte az, hogy az államfő kijelöl valakit miniszterelnöknek, „aztán majd lesz valahogy”.

Az államfő a következő sorrendben várja szerdán hivatalába a pártokat: 16 órától a Nemzeti Liberális Párt (PNL); 16 óra 30 perctől a Szociáldemokrata Párt (PSD); 17 órától a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR); 17 óra 30 perctől az RMDSZ; 18 órától a Népi Mozgalom Párt (PMP); 18 óra 30 perctől a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE); 19 órától a Pro Európa frakció; 19 óra 30 perctől a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja.

Az RMDSZ-elnök kérdésünkre elmondta, a technokrata kormánynak nem látja értelmét, mert a politikai felelősséget vállalni kell az ország kormányzásáért. „Nem látom ezt járható útnak” – fogalmazott. Kelemen Hunor egy nemzeti egységkormány megalakulását sem látja kivitelezhetőnek. „Akkora most a bizalmatlanság a parlamenti pártok között, hogy egy összpárti koalíció elképzelhetetlen” – magyarázta.

A szövetségi elnök elmondta: közölni fogja az államfővel, hogy szerinte olyan miniszterelnökre van szükség, aki képes egy parlamenti többséget maga mögé állítani ahhoz, hogy az év végéig tisztességesen el tudja vezetni a kormányt. Kelemen Hunor elképzelhetőnek tartja, hogy ez a koalíció akár a parlamenti választások után is megmaradjon. „Nyilván, ez a választások eredményétől is függ”—jegyezte meg.

A politikus hangsúlyozta, a többpárti kormányzáshoz koalíciós egyezségekre lesz szükség, nem csak a kormány programjáról, hanem arról is, hogy a kabinet milyen lépéseket nem tehet meg. „Nem szabad eljutnunk oda, hogy májusban, júniusban ismét megbukik a kormány amiatt, mert elkezdett kalandozni” – utalt Kelemen Hunor arra, hogy az Orban-kabinet is azért bukott meg, mert korábbi egyezségeket megszegve felelősségvállalással akarta módosítani a helyhatósági választási törvényt.

Az RMDSZ nem javasol miniszterelnök-jelöltet az államfőnek a konzultáción. „Ha Klaus Johannis igényt tartott volna arra, hogy javasoljunk valakit, akkor ezt jelezte volna. Ilyen jelzés nem volt. Nem vállalom azt a politikai bohóckodást, hogy jelöljek valakit csak azért, hogy a neve elhangzodjon” – fogalmazott Kelemen.

A politikus ugyanakkor kétli, hogy az államfő valós konzultációt akar, mert ha valóban fontos lenne számára a pártok véleménye, akkor hosszabb időt szánna a kormányalakításról szóló tárgyalásokra. „Jó lenne, ha Klaus Johannis a pártok közötti közvetítői szerepét nem úgy tekintené, hogy ő ül középen, és átmennek rajta mások gondolatai” – jegyezte meg.

A kormányra lépésről: ha hívnak, majd eldöntjük

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ részt venne-e egy többpárti kormányban, Kelemen Hunor kijelentette: erről csak akkor döntenek, ha érkezik hozzájuk ilyen irányú felkérés. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az első Orban-kabinet megalakulásakor sem volt prioritás az RMDSZ számára a kormányra lépés.

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ támogatna-e a parlamentből egy liberális miniszterelnök által vezetett kormányt, ahogyan az első Orban-kabinet esetében eljárt, a szövetségi elnök ismét hangsúlyozta: miniszterelnöknek egy pártközi egyezségen alapuló parlamenti többségre lesz szüksége, mert e nélkül csak „hason csúszó” kormánya lesz.

„Ha a koronavírus terjedése és a gazdasági helyzet miatt az előre hozott választásokat elfelejtjük, akkor mégis csak az lenne a hasznosabb, hogy póbáljunk hosszabb távon gondolkodni, és ehhez egy koalíciót hozzárendelni. Ezt az államelnöknek is meg kellene értenie, mert nélküle ezt nem is lehet megvalósítani” – mondta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök nem kívánta kommentálni azokat a sajtóhíreket, miszerint Nicolae Ciucă védelmi miniszter vagy Bogdan Aurescu külügyminiszter is esélyes arra, hogy kormányalakítási megbízást kapjon. Utóbbiról mindazonáltal megjegyezte: személye elfogadhatatlan az RMDSZ számára.








EZT OLVASTA MÁR?

X