Antal Árpád: a járvány idején a magyar zászlók számolásával foglalatoskodik a prefektus


-A A+

Antal Árpád megfellebbezi a Kovászna megyei prefektus által a magyar zászlók március 15-i kitűzéséért kiszabott, összesen 10 ezer lejes pénzbírságot, de a koronavírus-járvány által okozott helyzetben nem tekinti prioritásnak ezzel az üggyel foglalkozni.

A sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki, rendhagyó módon online tartott sajtótájékoztatóján az egy nappal korábbi büntetés kapcsán kifejtette: szomorú, hogy Iulian Constantin Todor háromszéki komránymegbízottnak van arra ideje, hogy „ilyenkor magyar zászlókat számoljon a városban”. Eszerint minden más probléma meg van oldva Kovászna megyében? – tette fel a költői kérdést Antal Árpád.

A polgármester szerint a prefektus Sepsiszentgyörgy főterén 32 magyar zászlót számolt össze március 15-én, és azt kifogásolta, hogy az önkormányzat nem helyezett ki ugyanennyi román lobogót is, ezért 5000 lejes büntétést szabott ki. Ezenkívül összeszámolta a város utcáin, a lámpaoszlopokra kihelyezett kokárdákat és piros-fehér-zöld színű szíveket – amik nem magyar zászlók –, és úgy ítélte meg, hogy ezek mellé is egyforma arányban ki kellett volna helyezni a román zászlót, ezért egy másik 5000 lejes bírságot is kiszabott.

Antal Árpád azt is sérelmezte, hogy a prefektusnak volt ideje koronavírus-járvány idején magyar zászlót számolni, de a büntetőjegyzőkönyvet hibásan állította ki: azon a polgármester adatai tévesen szerepelnek. Hozzátette: mindezeket összevetve a polgármester jogi útra tereli az ügyet.

Mint arról beszámoltunk, Iulian Constantin Todor prefektus a kormányhivatal honlapján nyilvánosságra hozott személyes hangvételű közleményében egyenesen felelőtlennek nevezte a sepsiszentgyörgyi elöljárót, amiért „a koronavírus-járvány idején sem biztosítja az ország törvényeinek betartását, a csendes és békés együttélést a megye minden lakója számára”. Kifejtette, hogy „miközben világjárvánnyal küzdünk (...), addig Sepsiszentgyörgy polgármestere újra megszegte a törvényt és a magyarság ünnepén a városban nem tűzött ki minden magyar zászló mellé egy románt lobogót is”.

Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „a Kovászna megyei prefektus nem fogta fel, hogy a koronavírus az ellenség, nem pedig a magyarok!”

Kovászna megye prefektusa tavaly decemberben foglalta el hivatalát, és beiktatásakor a különböző etnikumú közösségek közti béke és kölcsönös tisztelet fontosságát hangyúlyozta. „A többségnek meg kell értenie és tisztelnie kell a kisebbséget, biztosítani kell számukra az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk kifejezéséhez való jogot, az egyenlőség és a nem diszkriminálás elve alapján többi román állampolgárral szemben” – nyilatkozta akkor Todor.








EZT OLVASTA MÁR?

X