Állásfoglalást kér a SRI-től a parlament Iohannis székelyföldi autonómiával kapcsolatos nyilatkozatáról


-A A+

Kedden 14 órától összeül a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő képviselőházi és szenátusi közös bizottság, hogy álláspontot kérjen a hírszerzéstől Klaus Iohannis államfő április 28-án tett nyilatkozatával kapcsolatban, amelyben a székelyföldi autonómiastatútum tervezetének hallgatólagos képviselőházi elfogadása kapcsán a szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a magyar kormány „titkos egyezségéről”, Erdély magyaroknak történő „odaadásáról” beszélt az elnök.

Az összevont parlamenti bizottság alelnöke, a szociáldemokrata párti Marian Gheorghe Cucşa szerint lényeges, hogy a SRI írásos állásfoglalást adjon ki az ügyben, ugyanakkor továbbra is fontosnak tartja, hogy hallgassák meg a téma kapcsán az intézmény vezetőségét. Arról, hogy behívják-e meghallgatásra Eduard Hellvig SRI-igazgatót, és ha igen, mikor, szintén a keddi ülésen döntenek – mondta a politikus.

Múlt héten Klaus Iohannis államfő bírálta Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, azt állítva, hogy a Szociáldemokrata Párt segített az RMDSZ-nek átvinni a javaslatot a képviselőházon. Szó sem volt arról, hogy a tervezet törvényerőre emelkedjen, és az államfőnek a magyar nyelvet gúnyt tárgyává tevő, az erdélyi magyarságot, a magyar kormányt és Orbán viktor miniszterelnököt is sértő hangvételét a romániai pártok többsége, illetve neves román véleményformálók is elítélték.

 

A PSD ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu hétfőn panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Iohannis kijelentései miatt.

(Nyitókép forrása: Marian Gheorghe Cucșa Facebook-oldala)








EZT OLVASTA MÁR?

X