Jóváhagyta a parlament a veszélyhelyzet bevezetését


-A A+

Elfogadta szerdán a parlament azt a kormányhatározatot, amely értelmében kihirdették a koronavírus-járvány miatt a veszélyhelyzetet az ország egész területén. A tervezetet 372 törvényhozó támogatta, 37-en ellene szavaztak, 7-en tartózkodtak. A parlamenti döntés értelmében jóváhagyják a veszélyhelyzet bevezetését előíró 2020. május 18-i kormányhatározatban leszögezett intézkedéseket, amelyeket a járvány hatásainak visszaszorítása érdekében hoznak meg.

A parlamenti vitát megelőzően a képviselőház és a szenátus jogi bizottsága pozitívan véleményezte a 2020/394-es kormányhatározatot, de több módosító javaslatot is csatolt hozzá. Az egyik értelmében a kormány az egészségügyi minisztérium révén biztosítja a helyi hatóságok számára, hogy megfelelő mennyiségű egészségügyi maszkkal tudják ellátni a területükön élő hátrányos helyzetű családokat és személyeket.

A kormányhatározattal elrendelt veszélyhezet a kihirdetés pillanatában hatályba lépett, de a parlamentnek utólag is jóvá kellett hagynia, ezért szavaztak róla szerdán. Ha a törvényhozás leszavazta volna, veszélyhelyzet azonnal megszűnt volna.

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője a parlamenti ülésen azt mondta: már folyamatban van a veszélyhelyzet gyakorlatba ültetését lehetővé tevő miniszteri rendeletek előkészítése. A rendeletek főleg az egészségügyi szektort, de a szállításügyet, gazdaságot és más területeket is érintenek.

Radu Preda, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője felszólalásában azt mondta: mélységes kiábrándulást okoz neki az a mód, ahogyan megtörtént az áttérés a szükségállapotról a veszélyhelyzetre. Preda szerint ugyanis túl későn vezetik be a kötelező maszkviselést a zárt közösségi térben, ezt az intézkedést már a járvány kitörésekor meg kellett volna hozni.

A PSD-s politikus szemrehányást tett a liberális párti (PNL-s) kormánynak amiatt is, hogy a „COVID-pszichózis” miatt súlyos állapotban levő krónikus betegeket „űztek el” a kórházakból, 34 ezer kórházi ágyat ürítettek ki, a tesztelési lehetőség hiányosságai miatt lehetetlenné vált rákos betegek biztonságos beutalása, és emiatt megnőtt az elhalálozási arány.

Victor Ponta, a Pro Románia párt vezetője bejelentette: az alakulat a veszélyhelyzet kihirdetésének törvénytervezete ellen fog szavazni. Kijelentette: akik megszavazzák a jogszabályt, azok csak még nagyobb hatalmat adnak az Orban-kormány kezébe, amely „az utóbbi hónapokban bebizonyította, hogy képtelen megvédeni állampolgárait”.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt mondta felszólalásában: az USR törvényhozói megszavazzák a veszélyhelyzet kihirdetését, de ugyanakkor a krízis kezdete óta hiányolják az előreláthatóságot, ellentmondásosan, egyik napról a másikra születtek döntések. Ezt a helyzetet meg kell szüntetni – mondta Barna.

Az USR elnöke úgy vélte, továbbra is a Liviu Dragnea volt PSD-elnök által „megcsonkított” törvények és intézmények működnek, és a PSD azért akarja továbbra is a helyi hatóságok jogkörében tartani a kórházak vezető funkcióiba történő kinevezéseket, mert így tudja fenntartani azt a hatalmi hálózatát, amely „térdre kényszerítette az egészségügyi rendszert”.

Az RMDSZ nem akart még nagyobb válságot

Felelősségteljes döntésekre van szükség a parlament és a kormány részéről, ezért az RMDSZ képviselői és szenátorai megszavazták a készenléti állapotot szabályozó kormányhatározatot – olvasható a szövetség szerda délutáni hírlevelében. Bár az elmúlt időszakban számos olyan intézkedést hozott a kormány, amelynek a jogalapja és a segítő szándéka megkérdőjelezhető, az RMDSZ úgy értékelte, hogy ebben a járványhelyzetben egy nagyobb méretű politikai instabilitás csak tovább rontott volna a jelenlegi állapotokon – tették hozá.

Az együttes plénum vitáján Cseke Attila felső- és Benedek Zakariás alsóházi frakcióvezetők ismertették az RMDSZ álláspontját. Mit mondták: a szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány még nem dolgozta ki a gazdaság fellendítését célzó konkrét intézkedéscsomagot, továbbá azzal sem ért egyet, hogy megígérte a kényszerszabadságra küldött munkavállalóknak járó összegeket, azonban nem folyósította azokat.

„Ugyanakkor a meghozott egészségügyi intézkedések sokasága sem követhető, ahogyan az sem, hogy mikor milyen szabályok érvényesek közegészségügyi szempontból, hiszen míg a bevásárlóközpontokban tömegek vonulnak, addig más kereskedelmi egységek működése tiltott, holott a távolságtartás és szabályok betarthatóak lennének” – fogalmaztak.

Az RMDSZ képviselői és szenátorai nehezményezték azt is, ahogyan a kormány a válság ideje alatt mostohagyermekként kezelte a kulturális intézményeket, de azt sem nézi jó szemmel, hogy a határ menti településeken élő állampolgároknak nem teremtette meg a szükséges feltételeket az ingázáshoz. Azt is kifogásolták, hogy ebben az időszakban, amikor nem működnek az iskolák, az állam nem fordít kellő hangsúlyt az oktatási intézmények felújítására és a beruházásokra.

Az RMDSZ újból felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi járványhelyzetben csak akkor tud hatékony lenni az állam, ha a törvényhozó hatalom és a kormány együttműködik a járvány leküzdése érdekében.
EZT OLVASTA MÁR?

X