Egymást vádolta a kormánypárt és az ellenzék a tanügyi reform elmaradása miatt


-A A+

A hatalom és az ellenzék kölcsönösen vádolta egymást hétfőn a parlament alsóházában a tanügyi reform elmaradása miatt a tanügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáján.

A Lépésről lépésre eljutottunk az oktatás összeomlásáig – a PNL megteremtette a műveletlen Romániát című egyszerű indítványt a Pro Románia és a Szociáldemokrata Párt (PSD) 93 képviselője írta alá.  A dokumentum szerint a tárcavezető okolható az oktatási rendszerben eluralkodott „káoszért", a stratégia és a jövőkép hiányáért, amely miatt óvodások, iskolások, szülők és tanügyi alkalmazottak „pánikban és bizonytalanságban éltek hónapokon át".

A kezdeményezők többek között felrótták a tárcavezetőnek, hogy késve közölte a koronavírus-járvány indokolta intézkedéseket, illetve hogy nem dolgoztak ki egy egységes munkamódszert, amelynek alapján otthonról dolgozzanak a tanárok, igazgatók, tanfelügyelők. „A jelenlegi miniszter vezetése alatt minden egyes nap csak tovább romlik az oktatás helyzete" – nyomatékosították az indítvány aláírói, akik Monica Anisie miniszter leváltását kérték.

Válaszában Monica Anisie azt mondta: a romániai tanügy azért van „a kihívások szintje alatt", mert továbbra is rabja maradt a „konzervatív képzeteknek” és egy olyan rendszernek, amely nem a tanuló képességeire, hanem a tudás tárolására összpontosít. A tárcavezető azzal vádolta a volt szociáldemokrata kormányt, hogy nem készítette elő az online oktatást.

Alfred Simonis, a PSD frakcióvezetője a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) tette felelőssé a kialakult helyzetért, amelynek miniszterei 16 éven keresztül irányították a honi oktatást. Marilen Pirtea PNL-képviselő ezzel szemben azt mondta, hogy az oktatási miniszteri mandátumok 64 százalékát a PSD képviselői töltötték be. Cristina Iurişniţi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy vélekedett, hogy a probléma gyökere az intézményközi párbeszéd hiányában keresendő. Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője „politikai propagandagyakorlatnak” nevezte az indítványt, és úgy értékelte, hogy Monica Anisie tevékenysége „kielégítő” volt.

Biró Zsolt az RMDSZ nevében úgy fogalmazott, hogy „nem újdonság”, hogy az oktatás az összeomlás szélén áll, és ennek oka – meglátása szerint – a folyamatos alulfinanszírozásban keresendő.

Az indítványról szerdán szavaz a képviselőház.








EZT OLVASTA MÁR?

X