Veszélyhelyzet: a parlament egyelőre nem szavaz a meghosszabbításról


-A A+

FRISSÍTVE: A parlament egyelőre nem szavaz a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását előíró kormányhatározatról – erről a két ház házbizottságának szerdai együttes ülésén született döntés. FRISSÍTÉS: A PNL szerint nem szükséges a parlament jóváhagyása, mert nem vezetnek be korlátozásokat.

Parlamenti források szerint emellett arról is döntött a testület, hogy levelet küld Ludovic Orbannak, amelyben felhívja a miniszterelnök figyelmét, hogy a határozatot öt napon belül a parlamentnek is meg kell szavaznia, a veszélyhelyzet meghosszabbításához ugyanis a törvényhozóknak is hozzá kell járulniuk, nem elég csak „tájékoztatni őket” az intézkedésről.

A parlament ugyanakkor azt kéri a kormányfőtől, hogy „olvassa el még egyszer a törvényt". A kormány kedden küldte el a parlamentnek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozatot, s az átirat szerint „tájékoztatás céljából" küldték el a dokumentumot.

Kiskapu a törvényben

Sajtóértesülések szerint Ludovic Orbanék a vészhelyzetet szabályozó törvény egyik hiányosságára alapozva „kerülik ki" a parlamentet. A jogszabály szerint ugyanis csak a vészhelyzet kihirdetéséhez szükséges a törvényhozók jóváhagyása, a meghosszabbításához nem.

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora rámutatott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosította ugyan a vonatkozó törvényt, bevezetve egy – szerinte alkotmányellenes – előírást, miszerint a veszélyhelyzet elrendeléséhez a parlamentnek is hozzá kell járulnia, a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó kitétel azonban nincs a jogszabályban. Ennélfogva a kormány helyesen fogalmazott, amikor azt írta a parlamentnek küldött átiratban, hogy tájékoztatás céljából küldi el a törvényhozásnak a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozatot. „A PNL-nek az az álláspontja, hogy nincs szükség semmiféle intézkedésre a parlament részéről a veszélyhelyzet meghosszabbításához" – fogalmazott.

Hozzátette, a liberálisok szemszögéből „nagyon világos a helyzet": a kormány elfogadta a veszélyhelyzetet meghosszabbító határozatot, az meg is jelent a Hivatalos Közlönyben, és mivel nem tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek további korlátozásokat vezetnének be, nem szükségszerű a parlament hozzájárulása.

(Nyitókép: A parlament ülése | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X