Kezdeményezte Renate Weber ombudsman menesztését a PNL


-A A+

FRISSÍTVE: Benyújtotta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőn a parlamentbe a Nép Ügyvédje leváltásáról szóló igénylését.

A liberálisok két okra hivatkozva kérik Renate Weber ombudsman menesztését: egyrészt azért, mert „saját különnyugdíját védve" megtámadta az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvényt, másrészt pedig azért, mert a PNL szerint túllépte alkotmányos hatáskörét, amikor vizsgálatot indított a koronavírusos betegek ápolására szakosodott kórházakban.

A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Florin Roman szerint már elkezdték a tárgyalásokat a többi parlamenti párttal a kezdeményezés támogatása érdekében. A Szociáldemokata Pártnak (PSD) a témával kapcsolatos eddigi nyilatkozatait kommentálva Roman rámutatott, a PSD egy része védelmébe vette a Nép Ügyvédjét, meglátása szerint azonban a szociáldemokraták között is vannak olyanok, „akik nincsenek meggyőződve arról, hogy védelmezniük kellene Renate Webert".

Am demarat azi procedurile de revocare a doamnei Renate Weber prin depunerea cererii de revocare in Parlament. Doamna...

Közzétette: Florin Roman – 2020. június 22., hétfő

 

A frakcióvezető szerint az ombudsman megsértette az alkotmány érdekellentéttel kapcsolatos előírásait, ezért kérik a házbizottságoktól, hogy javasolja a két ház jogi bizottságának Weber meghallgatását, majd a testületek kérjék a plénumtól Weber menesztését.

A Nép Ügyvédje nem kommentálja a kezdeményezést

A Nép Ügyvédje nem kommentálja a leváltására indított kísérletet, hanem megvárja a parlamenti procedúra végét – reagált hétfőn közleményben az intézmény. A dokumentum leszögezi: a Nép Ügyvédje és helyettesei miniszteri, illetve államtitkári rangú tisztségviselők, akik nem jogosultak szolgálati vagy különnyugdíjra.

(Nyitókép: Renate Weber ombudsman | Fotó: mediafax.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X