AEP: legkésőbb július 29-én el kell kezdődnie a választási időszaknak


-A A+

Amennyiben a parlament szeptember 27-ét jelöli meg az önkormányzati választások dátumaként, legkésőbb július 29-én elkezdődik a választási időszak, augusztus 2-án pedig meg kell alakítani a Központi Választási Bizottságot (BEC) – jelentette be kedden az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AEP szerint a választási kampány augusztus 28-án kezdődik majd, és a választásokat megelőző napon, azaz szeptember 26-án reggel 7 órakor ér véget.

A választókerületi irodákat augusztus 8-án alakítják meg, és ettől a dátumtól lehet iktatni a választási szövetségeket és benyújtani a jelöléseket. A választási szövetségeket legkésőbb augusztus 11-ig kell iktatni a megyei választókerületi irodáknál, a jelölések benyújtásának határideje pedig augusztus 18-a.

Az AEP megjegyzi, hogy a 2020/84-es törvény értelmében felére csökkent a jelölésekhez szükséges támogató aláírások minimális száma. A szenátus első házként megszavazta kedden az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló törvényjavaslatot. A tervezetet szerdán vitatja meg a képviselőház, amely döntéshozó testületként szavaz róla.
EZT OLVASTA MÁR?

X