A járvány terjedése miatt folytatódik a sárdobálás a PNL és a PSD között


-A A+

Egymás okolja a PNL és a PSD amiatt, hogy Romániában gyorsuló ütemben terjed a kornavírus-járvány. A PNL azt hányja a PSD szemére, hogy tudatosan akadályozza a kormányt, hogy jogilag lépjen fel a járvánnyal szemben, úgyanakkor a PSD tagjai nyilvánosan tagadják a vírus létezését. A PSD szerint a hozzá nem értő kabinet nem tesz eleget a járvány megfékezéséhez. 

Ha együtt nem teszünk erőfeszítéseket a kornavírus-járvány terjedésének megfékezésére, nagyon nehéz lesz újraindítani a gazdaságot - írta vasárnap esti Facebook-bejegyzésében Ionel Dancă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője.

"A járvány közepette felelőtlen politikai és jogi támadások által okozott jogalkotási vákuum, valamint a Covid-veszélyt alábecsülő obskurus propaganda határhelyzetbe hozta az országot. A gazdaság újjáélesztésére irányuló tervünk most közös, kollektív, országos erőfeszítésektől függ, hogy tiszteletben tartsuk a járvány terjedésének korlátozására vonatkozó szabályokat"- hangsúlyozza a PNL képviselője. 

Hozzátette: a pandémia kezdete óta az Orbán-kormány gyorsan meghozott minden szükséges intézkedést, hogy megtartsa a munkahelyeket és megmentse a csődtől a vállalkozásokat, továbbá "példátlan ütemben" fogadta el az új kormányzati programokat a gazdasági fellendítésének érdekében.

A szóvivő felsorolta a kormány vonatkozó intézkedéseit, de hozzátette: ezek alkalmazása a koronavírus-járvány megfékezésétől függ. 

A parlamentbe előtt kell beszámolnia Orbannak

Ludovic Orban miniszterelnöknek a parlament előtt kell beszámolnia a járványhelyzetről - jelentette ki vasárnap esti sajtóértekezletén Mircea Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője.

Elmondta: egyelőre csak informálisan közölték a kormányfővel, hogy várják a parlamentben, de hamarosan hivatalos felkérést küldenek. Úgy vélte: tudni kellene a kormány álláspontját az iskolakezdéssel kapcsolatban, de a helyhatósági választások megszervezésének ügyében is, mert egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot.

Ezek közé sorolta, hogy míg a tanügyminiszter azt nyilatkozza, hogy az egyetemi év kizárólag online indul, addig az egészségügyi miniszter arról beszél, hogy normális körülmények között kezdődhet az oktatás az egyetemeken.

Bizalmatlansági indítvány készül? 

A kormány egyedül felelős a kialakult járványügyi és gazdasági helyzetért, ezért egy bizalmatlansági indítvánnyal gondoskodni fognak róla, hogy minél előbb tűnjön el - jelentette ki vasárnap esti sajtóértekezletén Mircea Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője.

Megállapította: a PSD elő tud terjeszteni egy életképes javaslatot az államfőnek, megfelelő miniszterekkel és miniszterelnökkel. Meglátása szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért vezette be a veszélyhelyzetet, hogy elnapolja a bizalmatlansági indítványt, miközben törvényszegésekre készül: nem akarja megduplázni a gyermekpénzt augusztus 1-jétől, és kifogásokat keres, hogy elhalassza a nyugdíjemelést.

Az elmúlt napokat az extrém felelőtlenség hetének nevezte, amikor minden nap ezernél több új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Úgy vélte, hogy a PNL-kormány minden intézkedéssel elkésett, hogy járványügyben kétszer keletkezett törvénykezési űr, hogy "egyetlen maszk sem jutott el a rászorulókig", hogy felkészületlen embereket tettek vezető funkcióba, hogy katasztrofálisan kommunikáltak, hogy maszk nélküli ivászattal mutattak példát, hogy hét beteg miatt helyeztek karanténba egy kétezer lakosú települést. 








EZT OLVASTA MÁR?

X