Még függőben a diaszpóratüntetés ügyében elrendelt kivizsgálás újbóli megkezdése


-A A+

Egyelőre nem kerül a Bukaresti Törvényszékre a szervezett bűnözés elleni ügyosztály (DIICOT) főügyészének igénylése a 2018. augusztus 10-i tüntetés ügyében folytatott nyomozás részleges újraindítására vonatkozóan. Ezt megelőzően ugyanis a legfelsőbb bíróságnak el kell bírálnia egy fellebbezést, és erre csak egy bő hónap múlva kerül sor.

A bukaresti ítélőtábla hétfőn elhárította az illetékességet a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetésen történtekkel kapcsolatos bűnvádi eljárás újraindítására vonatkozó DIICOT-igénylés ügyében, és úgy határozott, hogy a fővárosi törvényszéknek kell döntenie az ügyben.

Ugyancsak hétfőn azonban az ítélőtábla befogadhatatlannak minősítette és elutasította az ügy egyik gyanúsítottja, Sebastian Cucoş ezredes által beterjesztett, alkotmányossági kifogás benyújtására vonatkozó igénylést, a döntés azonban nem volt végleges, így Sebastian Cucoş megtámadta azt a legfelsőbb bíróságon, és a testület csak szeptember 17-én bírálja el a fellebbezését. A dosszié csak ezt követően kerülhet a bukaresti törvényszékre.

Giorgiana Hosu DIICOT-főügyész múlt héten jelentette be, hogy részlegesen újraindítják a nyomozást a 2018. augusztus 10-i – a külföldön élő románok nevében szervezett, és erőszakos tömegoszlatásba torkollott – bukaresti tüntetés ügyében. A bejelentés szerint a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár döntéseit vizsgálnák ki. A DIICOT főügyésze azt követően hozta meg a döntést, hogy többen is panaszt nyújtottak be a nyomozás lezárására vonatkozó rendelet miatt.

A bűnvádi eljárás újraindítását a bíróságnak is meg kell erősítenie, a bukaresti ítélőtábla azonban elhárította az illetékességet az ügyben, ezért kerül az a fővárosi törvényszékhez.
EZT OLVASTA MÁR?

X