Alpolgármesteri és megyei tanácsosi tisztségre pályázik az RMDSZ Hunyad megyében


-A A+

Megerősítené az önkormányzati képviseletét, és megtartaná dévai alpolgármesteri tisztségé az RMDSZ Hunayd megyében. Az egyik legfontosabb célkitűzésük között szerepel továbbá, hogy 16 év szünet után visszakerüljön a Szövetség a Hunyad Megyei Tanácsba.

„A romániai magyar közösség politikai képviseletének alapja az önkormányzati képviselet, Hunyad megyében is fontos, hogy minden döntéshozatali szinten jelen legyünk, hogy közösségünk érdekeit érvényesíteni tudjuk” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. A MKT kedden délután a dévai Magyar Házban tartotta kampányindító ülését, amelyen a listavezető jelöltek is részt vettek.

Politikai egyeztetések eredményeképpen 2018-ban Déván sikerült megszerezni az egyik alpolgármesteri tisztséget, amelyet Pogocsán Ferdinánd Zoltán, RMDSZ-es helyi tanácsos töltött be. Eredményes munkájára alapozva, a megyeszékhelyen az alpolgármesteri tisztség megtartása kiemelt célunk, magyarázta Winkler Gyula, rámutatva, hogy száz év után először van magyar alpolgármestere Dévának.

„Az elmúlt két évben sok magyar családnak sikerült segíteni kisebb-nagyobb ügyek megoldásában. Látványosan tudtuk növelni a támogatást a magyar iskola, az egyházak, intézményeink számára. Megszokták az emberek, hogy lehet magyar ügyekben is az önkormányzathoz fordulni, mert mindig nyitva áll az ajtóm. Ezért kell jó eredményt elérni a szeptemberi választáson, hogy legyen erős jelenlétünk a dévai városi tanácsban, mert így tudjuk megőrizni az alpolgármesteri tisztséget” – mondta Pogocsán Ferdinánd Zoltán, aki az RMDSZ dévai tanácsosi listájának első helyén szerepel.

Az RMDSZ 16 éve vesztette el jelenlétét a Hunyad Megyei Tanácsban, amikor bevezették az 5 százalékos választási küszöböt. Hunyad megyében a lakosság 3,6 százaléka magyar nemzetiségű, ezért csak úgy tud visszakerülni a megyei önkormányzatba, ha partnereket keres. Ebből a célból született meg a Nemzeti Liberális Párttal és a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárttal kötött megyei választási szövetség.

„Az előző években nem kaptuk meg a közösségünket megillető figyelmet és támogatást a Hunyad Megyei Tanács részéről. Azért fogok dolgozni az RMDSZ megyei tanácsosaként, hogy ezen változtassak, támogatást szerezve a megyei költségvetésből a magyar kulturális élet, az anyanyelvű oktatás, a gyülekezetek számára. Fontos, hogy a mi céljaink, a mi álláspontunk is jelen legyen minden döntéshozatali szinten” – fogalmazott Máté Márta főtanfelügyelőhelyettes, aki a PNL-RMDSZ-PNȚCD választási szövetség listáján a biztos bejutást jelentő 5. helyet foglalja el.

„Brüsszelben mindig elmondom, közösségünk politikai képviseletét – parlamenti és európai jelenlétünket megerősítve – Erdélyben az RMDSZ több mint 200 polgármestere és több mint 2000 önkormányzati tanácsosa látja el, közösen szolgáljuk az erdélyi magyarság célkitűzéseit” – fejtette ki Winkler Gyula.

A politikus hozzátette, meggyőződése, hogy összefogással és kitartó munkával idén sikerül erősebb Hunyad megyei önkormányzati jelenlétet elérni. Mint mondta, különleges időket élünk, a járvány miatt hónapokon keresztül csak videókonferenciákon keresztül tartották a kapcsolatot. Ezért is fontos, hogy most személyesen találkoztak, hogy együtt lehettek, erőt merítve egymásból a következő harminc napra.

„Megkezdődött a kampány, Hunyad megyében azért fogunk dolgozni, hogy visszaszerezzük és megerősítsük önkormányzati jelenlétünket a szeptember 27-ei választásokon” – összegzett Winkler Gyula.








EZT OLVASTA MÁR?

X