Iohannis felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy ne buktassák meg a kormányt


-A A+

Felhívást intézett Klaus Iohannis államfő a törvényhozókhoz, hogy ne váljanak az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) „bűnsegédeivé", és a parlament hétfői ülésén ne szavazzák meg a PSD által beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

Az elnök elismerte, hogy a bizalmatlansági indítvány demokratikus kezdeményezés, de szerinte a jelen helyzetben „szélsőséges populizmus és cinizmus" lenne a koronavírus-járvány okozta egészségügyi válságot politikai válságot politikai válsággal is tetézni.

Az elnöki hivatal honlapján olvasható közleményében az államfő rámutatott: néhány héten belül parlamenti választásokat rendeznek Romániában. Ilyen körülmények között szerinte a kormány megbuktatására tett kísérlet azt igazolja, hogy a PSD-t csak a hatalom, a közpénzek elosztása feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekli, és ennek érdekében kész káoszba taszítani az országot egy olyan időszakban, amikor Románia az utóbbi három évtized legnehezebb időszakát éli.

A kétkamarás parlament hétfő délutáni együttes ülésén szavaz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A kormánybuktatást a járványhelyzet rossz kezelésére, a gazdasági és egészségügyi „káoszra" hivatkozva, a PNL-kormányt korrupcióval vádolva a legnagyobb frakcióval rendelkező PSD kezdeményezte, amely másik két baloldali párttal együtt a papírforma szerint összegyűjtheti a szükséges 233 szavazatot a Ludovic Orban vezette kabinet megbuktatásához, de csak akkor, ha a szavazáson nem lesznek hiányzók és pártütők.

Az RMDSZ 30 tagú frakciója csak közvetlenül a voksolás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a bizalmatlansági indítványt. Az RMDSZ tehát abban a vonatkozásban lehet a mérleg nyelve, hogy biztossá teheti a kormány bukását, de talpon maradását nem tudja garantálni.

A kommunista diktatúra utáni román parlamenti demokrácia eddigi három évtizedében nem volt még példa arra, hogy a parlament rendkívüli ülésszaka idején terjesszenek be és bocsássanak szavazásra egy bizalmatlansági indítványt. A PNL-kormány ezért alkotmányellenesnek tartja a kezdeményezést, de a parlament baloldali többségű házbizottsága nem volt hajlandó megvárni, hogyan dönt az alkotmánybíróság a kormány által beterjesztett óvás ügyében, és napirendre tűzte a bizalmi szavazást a rendkívüli ülésszak utolsó napján.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X