Ezekkel a feltételekkel kérhető mozgóurna a helyhatósági választásokon


-A A+

A szeptember 27-ei helyhatósági választásokon a mozgóurnának 21 órakor a választási helyiségben kell lennie - közölte kedden a Központi Választási Iroda (BEC).

A BEC határozatot adott ki a szavazati jog egységes érvényesítéséről a szeptember 27-ei parlamenti választásokon. Ebben egyebek között leszögezik: a beteg vagy mozgásképtelen szavazók mozgóurnát kérhetnek lakásukra. A kérést a szavazást megelőző napon, 18 és 20 óra között kell benyújtani a lakcím szerint illetékes szavazókörzetben. Az akár kézzel is megírható igénylésnek kötelező módon kell tartalmaznia a szavazó nevét, személyi számát (CNP), lakáscímét, és személyi igazolványának számát.

A kérést bárki benyújthatja, de a kérelmezőnek kell aláírnia. A kéréshez mellékelni kell egy olyan orvosi igazolást, amiből egyértelműen kiderül, hogy az illető nem képes elmenni szavazni. A szavazókörzet elnöke két embert nevez ki a szavazóirodából, akik a szavazás napján a mozgóurnával felkeresik a szavazót.

A magán vagy állami egészségügyi egységbe beutaltak csak akkor kérhetnek mozgóurnát, ha az illető településre szól a személyi igazolványuk. A mozgóurnának 21 órakor kötelezően a választási helyiségben kell lennie.
EZT OLVASTA MÁR?

X