A közös kormányzás feltételeiről beszélt Ludovic Orban és Kelemen Hunor


-A A+

Mind Ludovic Orban kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, mind pedig Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nyitottnak mutatkozott a közös kormányzás iránt az Európai Néppárt (EPP) elnökségének csütörtöki, videókonferencia formájában megtartott tanácskozásán.

 

A PNL célja a helyhatósági és parlamenti választások megnyerése - jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök az Európai Néppárt elnökségének csütörtöki, videókonferencia formájában megtartott tanácskozásán. Orban emlékeztette a megbeszélés résztvevőit, hogy Romáiában szeptember 27-én helyhatósági, december 6-án pedig parlamenti választásokat tartanak, és a PNL-nek az a célja, hogy mindkettőből nyertesként kerüljön ki.

„Jelenleg a felmérések arra utalnak, még a szocialisták által készített, hazug felmérések is, hogy első helyen vagyunk: az ő felméréseik szerint 6 százalékkal, a valóságban 9-10 százalékkal a szocialistákhoz képest” – mondta a kormányfő. Hozzátette: a PNL az Európai Néppárt tagpártjait, vagyis a Népi Mozgalom Pártot (PMP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) látná szívesen kormányzati partnereként.

Ha ez a három politikai alakulat sem tesz ki többséget, akkor igyekezni fognak más szövetségesekre is szert tenni, de semmiképpen sem alakítanak majd kormányt „a volt kommunistákkal, jelenlegi szocialistákkal” – jelentette ki Ludovic Orban, meggyőződését fejezve ki, hogy az EPP romániai tagpártjai meg fogják nyerni a választásokat.

Kelemen: a választások után stabilitásra kell törekedni

A helyhatósági választásokat követően szövetségre kell lépni a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), ahol lehetséges - mondta az Európai Néppárt vezetőségének (EPP) csütörtöki online ülésén Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is. Kelemen jelezte: Romániában nyolc éve folyamatos politikai válság van, összesen tíz kormánya volt az országnak. Úgy vélte: a helyhatósági ás parlamenti választások után stabilitásra kell törekedni.

„A helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra, parlamenti többségre, nagyon világos projektekre és prioritásokra van szükségünk, különben hiába áll nyolcvanmilliárd euró a rendelkezésünkre” - szögezte le Kelemen. Hozzátette: az RMDSZ-nek és a PNL-nek azonos célkitűzése van: Románia fejlesztése, ezért túl kell lépni „a múlt problémáin”, és a jövőre kell koncentrálni.








EZT OLVASTA MÁR?

X