Alkotmányos volt a PSD kormány elleni bizalmatlansági indítványa


-A A+

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) adott igazat keddi ülésén az alkotmánybíróság a kormány elleni bizalmatlansági indítvány ügyében – szivárgott ki a román sajtóba.

A taláros testület megállapította: a honatyáknak módjukban áll rendkívüli ülésszakban is bizalmatlansági indítványt benyújtani, és az sem ütközik alkotmányba, ha az indítvány vitáját egy másik ülésszakban tartják.

Korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) panaszt emelt az alkotmánybíróságnál, mert szerintük az alkotmány értelmében bizalmatlansági indítványt kizárólag a rendes parlamenti ülésszak alatt lehet benyújtani, rendkívüli ülésszakban nem. A keddi döntésnek már csak a jövőre nézve van jelentősége, mert a PSD benyújtotta ugyan a bizalmatlansági indítványt, de kvórumhiány miatt végül nem szavaztak róla.

 Az alkotmány pontosan szabályozza, meddig tart a parlament tavaszi, illetve őszi rendes ülésszaka, és milyen feltételek mellett lehet összehívni rendes ülésszakot. Az alaptörvény azt is leszögezi, hogy amennyiben a kormány túlél egy bizalmatlansági indítványt, akkor azok a törvényhozók, akik azt kezdeményezték, nem kezdeményezhetnek még egy bizalmatlansági indítványt ugyanabban az ülésszakban.

Ezt a rendelkezést értelmezte a kormány úgy, hogy az alkotmány korlátozni próbálja az öncélú kormánybuktatási kísérleteket, és ezek számát nem lehet "trükközéssel" szaporítani, az alkotmánybíróság azonban precedens értékű döntésével gyakorlatilag kimondta, hogy a törvényhozás bármikor megvonhatja a bizalmat a kormánytól és utat nyitott az előtt, hogy ezentúl a rendkívüli ülésszakokban is megpróbálkozhasson a nagy médiafigyelmet előidéző kormánybuktatással a mindenkori ellenzék.








EZT OLVASTA MÁR?

X