Kezdődik a Colectiv-per fellebbviteli tárgyalása


-A A+

A bukaresti táblabíróság pénteken kezdi a Colectiv-per vádlottjainak tárgyalását, miután tavaly decemberben első fokon ítélet született Cristian Popescu-Piedone egkori fővárosi negyedik kerületi polgármester, több városházi hivatalnok, a klub tulajdonosai, két tűzoltó, tűzszerészek és a pirotechnikai cég képviselői ellen.

2019. december 16-án Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a testület.

Egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon a Colectiv klub három tulajdonosát: Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tavaly decemberben a bukaresti törvényszék. Ugyanabban az ügyben a cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott. Cristian Niţát, a cég igazgatóját 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A Colectiv klubban 2015. október 30-án kiütött tűzvésznek 64 halálos áldozata és 160-nál is több sebesültje volt, amit a Goodby to Gravity román metalcore együttes koncertjén a pirotechnikai elemek lángra gyújtották a falak hő- és hangszigetelésére használt anyagot, a bentlévők pedig égési sérüléseket, füstmérgezést szenvedtek, vagy menekülés közben sérültek meg súlyosan. A tragédiát megelőző, az illetékes hivatalok korrupciós ügyeinek nyilvánosságra kerülése olyan tömegmezdulásokhoz vezetett, aminek nyomán megbukott ay akkor Victor Ponta vezette kormány.

A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltóját egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. George Matei és Antonina Radu ellen azért emeltek vádat, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor szemet hunytak a tűzvédelmi előírások hiányosságai felett.

A polgármesteri hivatal engedély-kibocsátással foglakozó irodájának vezetője, Aurelia Iofciu nyolc év letöltendő, Larisa Luminiţa Ganea tanácsadó 7 év, Ramona Sandra Moţoc referens 3 év felfüggesztett börtönt kapott tavaly decemberben.

A vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

(A nyitóképen Cristian Popescu-Piedone volt negyedik kerületi polgármester a tárgyalásra menet | Fotó: loon.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X