Marossy Zoltán: két „kötelező győzelem” és két remélt cél előtt áll a Temes megyei RMDSZ


-A A+

A jelenlegi polgármesteri mandátumok megőrzése, a temesvári alpolgármesteri tisztség megtartása és a megyei önkormányzatba való visszajutás az RMDSZ Temes megyei szervezetének fő célkitűzése a szeptember 27-i helyhatósági választásokon.

A Temes megyei önkormányzatok csaknem felében, 46 helyen indít képviselő-jelölteket az RMDSZ, ehhez adódik hozzá a megyei tanácsosjelöltlista – mondta a Maszolnak Marossy Zoltán megyei RMDSZ-elnök, aki egyben a megyei önkormányzati elnökjelöltje is a szervezetnek a jövő hét végén esedékes választásokon.

Az RMDSZ-nek 31 tagszervezete van megyeszerte, ehhez képest tehát túlteljesítettek, de a szövetség szándéka eredetileg az volt, hogy legalább 60 városban és községben legyenek jelöltjei, így növelve a bejutási esélyeket a megyei tanácsba, amelyben legutóbb húsz éve, a 2000–2004 közötti ciklus elején tudott helyet szerezni a szövetség (akkor a vasúti mérnök végzettségű, később többször is alprefektusi tisztséget betöltő Marossy volt az egyik RMDSZ-es megyei önkormányzati képviselő, a költségvetési szakbizottság tagja). A 46 jelöltlistából 29 teljes névsor, a többit nem sikerült „feltölteni", vagy nem is látták értelmét, hogy minden helyre felírjanak valakit.

Jelenleg Igazfalván és Végváron vannak polgármesterei a szövetségnek, és ott a jelöltek sikerét a „kötelező győzelem” kategóriájába sorolta Marosy Zoltán. A két hivatalban lévő polgármesteren kívül másik hat településen indított polgármesterjelölteket az RMDSZ, abban bízva, hogy a jelentős magyar közösség által lakott Óteleken is sikerül visszaszerezni az elöljárói széket.

A legutóbbi három helyhatósági választás alkalmával az RMDSZ a szerb, az ukrán és a bolgár kisebbség érdekvédelmi szervezeteivel kötött választási együttműködést, aminek értelmében, például Temesváron az RMDSZ jelöltlistájára a 2–4. helyre az említett kisebbségek jelöltjei kerültek fel, akik évente váltották egymást a képviselőtestületben. Az együttműködés „kifulladt”, Marossy szerint az előválasztás alkalmával jelezték a szóban forgó kisebbségeknek, hogy vegyenek részt a belső megméretésen, de visszajelzést nem kaptak, így az RMDSZ önálló listákat nyújtott be a választási bizottságokhoz. „Ettől függetlenül itt-ott vannak más nemzetiségekhez tartózók is a jelöltjeink között” – fűzte hozzá a Temes megyei RMDSZ-elnök.

„Ha sikerülne megtartani a jelenlegi hét alpolgármesteri tisztséget, s emellett bejutni a megyei tanácsba, elmondhatnánk, hogy jól szerepeltünk” – vázolta a helyzetet Marossy Zoltán. A temesvári alpolgármesteri funkció megőrzése „nem lenne semmi”, pláne, hogy 1936 óta 2016-ban, nyolcvan év szünet után lett először magyar alpolgármestere a bánsági nagyvárosnak Farkas Imre személyében. Ez a jó választási szereplés mellett a nemzeti liberális (PNL) Nicolae Robu polgármester és pártja érdekérvényesítésének volt köszönhető. „A magyarság felé tett gesztusról szó sincs, ezt nem is várhatjuk el senkitől. De négy éve patthelyzet alakult ki, a PNL és a baloldali pártok egyenlő arányban szereztek mandátumot, és annak, hogy mi a PNL-vel kössünk megállapodást, ez volt a feltétele” – árulta el.

Az, hogy a temesvári alpolgármesteri tisztséget megőrizheti-e vagy sem az RMDSZ, attól is függ, hogy miként szerepelnek a megyei önkormányzati képviselőjelöltjei, ugyanis a megyei tanács és a megyeszékhely esetében „csomagban” szeretnének tárgyalni a végrehajtói pozíciókról, a választások után kialakuló erőviszonyok függvényében.

Marossy Zoltán

HU: Marossy Zoltán, a közismert többszörös alprefektus, továbbá is folytatni szeretné megyei munkáját, ebben kéri az Önök segítségét, támogatását! RO: Marossy Zoltán, fost subprefect timp de patru mandate, dorește să își continue activitatea în județ, vă cere ajutorul și sprijinul în acest sens!

Közzétette: Temes Megyei RMDSZ – 2020. szeptember 14., hétfő

 

„A megye lakosságának öt százalékát teszi ki a magyarok aránya, tehát elméletileg van esélyünk bejutni. De a koronavírus-járvány miatt nagyon nehéz megjósolni, hogy mekkora lesz a választói kedv, el mernek menni szavazni vagy sem, és ha el is mennek, vajon hajlandók lesznek-e kiállni a sort, mert biztosra vehető, hogy sorok lesznek az óvintézkedések miatt” – latolgatta a megyei tanácselnökjelölt.

A temesvári választási kimenetel kapcsán Marossy Zoltán úgy vélte, hogy a jelenlegi polgármester fő kihívója a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltje, a Németországból Temesvárra áttelepedett Dominic Fritz, míg a baloldali jelöltek hagyományosan gyengén fognak szerepelni. Tény, hogy a tavalyi európai parlamenti választások győztese Temesváron az USR volt, de a polgármester-választás más, Marossy szerint a regnáló elöljárónak mindig 10-15 százalék előnye van az új jelöltekkel szemben.

Magyar–magyar verseny Óteleken

Temes megyében is lesz magyar–magyar verseny, azaz az RMDSZ ellenzékének számító Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) is van egy polgármesterjelöltje, illetve a román pártok is szerepeltetnek magyarokat a jelöltlistáikon. Utóbbiról Marossy Zltán azt mondta, hogy nem újdonság, és a Bánságra jellemző vegyes házasságok miatt sokszor azt sem lehet tudni, hogy ki a magyar vagy csak a magyar nevű, szavazatokért vállalja a magyar származását vagy identitását tekintve is az.

Az EMNP indulása kapcsán az RMDSZ-elnök kijelentette: „Négy éve is csak az volt a céljuk, hogy nekünk ártsanak, nem értem, miért. Próbáltak keresni elégedetleneket, vagy öt települést is felsoroltak, de nem sikerült meggyőzniük senkit, csak ugyanazt a személyt indítják polgármesterjelöltként Óteleken, akit négy éve is lefizettek. Azt érték el, hogy sem az ő, sem a mi jelöltünk nem nyert, hanem egy román jelölt. Akkor tudtak ártani, kérdés, hogy mennyit tudnak majd most is”.

Kása Zsolt, az EMNP temesvári szervezetének elnöke elhárította a felelősséget. „Arról van szó, hogy az RMDSZ nem képes megegyezni senkivel. Felajánlottuk akkor is, most is, hogy nem ragaszkodunk polgármesterjelölthöz, de találjunk egy olyan személyt, akit közösen megfelelőnek tartunk, és akit mindenki elfogad, erre odatették jelöltnek Szabó Csabát, akit négy elítéltek két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre európai uniós pénzekkel elkövetett csalás miatt” – mondta.

Szabó Csabát – aki korábban Ótelek polgármestere volt – Kása Zsolt szerint a közügyektől is eltiltották négy évre, ezért nem indulhatott 2016-ban jelöltként, de idén már pályázhat egy újabb mandátumra. „Az RMDSZ akkor sem akart megegyezni velünk, inkább indítottak mást. Idén is felajánlottuk az együttműködést, de elutasították, ezért állítottunk saját jelöltet Kozma István személyében. Őszintén, nem tudunk támogatni olyasvalakit, aki el volt ítélve uniós forrásokkal elkövetett csalás miatt. Akkor inkább legyen román polgármester!"

Ótelek és Jánosfölde 2008-ban népszavazással vált le Újvár községtől, és Ótelek központtal új közigazgatási egységet alakítottak. A legutóbbi népszámláláskor az 1500 lakos 57 százaléka románnak, majdnem 38 százaléka magyarnak vallotta magát. A 11 tagú képviselőtestületben három RMDSZ-es és egy EMNP-s tanácsos van jelenleg, a román polgármester mellett az RMDSZ-es Tifán Tibor az alpolgármester.

RMDSZ-es jelöltek Temes megyében

  • Megyei tanácselnökjelölt: Marossy Zoltán

Polgármesterjelöltek:

  • Temesvár: Farkas Imre jelenlegi alpolgármester
  • Lugos: Pozsár József volt alpolgármester
  • Zsombolya: Tóth Gábor jelenlegi alpolgármester
  • Igazfalva: Ihász János jelenlegi polgármester
  • Bálinc: Rummel Ferenc jelenlegi alpolgármester
  • Ótelek: Szabó Csaba volt polgármester
  • Végvár: Csáki Károly jelenlegi polgármester
  • Újszentes: Miklós Árpád jelenlegi alpolgármester

(Nyitóképen: Marossy Zoltán Temes megyei RMDSZ-elnök | Fotó: Temesvári Rádió)








EZT OLVASTA MÁR?

X