Reagált a román külügyminisztérium Potápi nyilatkozatára: elutasítjuk a nacionalista retorikát


-A A+

Egyoldalú történelemszemléleten alapuló nacionalista retorikát lát Potápi Árpád János pénteki nyilatkozatában a román külügyminisztérium. A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Krónika pénteki lapszámában megjelent interjúban azt mondta, Klaus Iohannis államfő az erdélyi magyarok szavazataival került tisztségbe, de nem viszonozta a támogatást.

Potápi a román államfő Erdély vélt kiárusításáról tett áprilisi kijelentését kommentálta. Azt is hozzátette: Klaus Iohannisnak tudnia kell, hogy a szászokat a magyar királyok hívták be az 1200-as évek elején Erdélybe, kiváltságokat, autonómiát biztosítottak a Királyföldnek, amit a magyar uralom idején élveztek. Az erdélyi szászok azonban ezt úgy hálálták meg, hogy a magyar szabadságharcok idején a magyarok ellenségeivel szövetkeztek, és 1918. december 1-je után kimondták a csatlakozást Romániához. „Én nem vártam sokkal jobbat Klaus Iohannistól” - tette hozzá az államtitkár.Iulia Matei román külügyi államtitkár Potápi szavaira reagálva a Digi24.ro-nak azt mondta, a külügyminisztérium nem szeretné a magyar államtitkár választási kontextusban elhangzott nyilatkozatát kommentálni, annál is inkább, hogy egyoldalú történelemszemléleten alapuló nacionalista retorika áll mögötte, amely mesterséges ellentétet gerjeszt és a jószomszédi viszonyt veszélyezteti. Hozzátette, hogy a román fél ismételten visszautasította ezt a megközelítést.

Mint mondta, a romániai helyhatósági választások előtt ezek a kijelentések nem kívánatos többletjelentéssel is bírnak, és a román fél elutasítja a belügyeivel kapcsolatos nyilatkozatokat.

Azt is leszögezte, hogy Potápi Románia elnökével kapcsolatos kijelentései nem helytállóak, ugyanik az államfőt a román állampolgárok választották meg és ő minden román állampolgár elnöke, azoké is akik megválasztották és azoké is, akik nem.

Potápi Árpád János egyébként a pénteki interjúban „udvariasan korrektnek” minősítette a magyar-román viszonyt, amelyben sok vitás kérdés van, amit nem sikerült tisztázni, de az benne a legpozitívabb, hogy a budapesti kormány végezni tudja a magyar nemzeti közösség érdekében folytatott munkát.








EZT OLVASTA MÁR?

X