Ökomatricát a vállalkozóknak és iskolai műanyagmentes pénteket terveznek Nagyváradon


-A A+

Hét környezetvédelmi cselekvési tervet ismertetett kedden Székely-Farkas Tímea közgazdász, vállalkozó, melyekkel zöldebb Nagyváradot teremtetnének.

Környezetvédelmi aktivistaként is ismerik Székely-Farkas Tímeát, az RMDSZ nagyváradi önkormányzati képviselőjelöltjét, aki ma röviden ismertette azokat a projekteket, amelyekkel többek között a lég- és zajszennyezést csökkentenék, és élhetőbbé tennék a várost.

Az egyik terv a kerékpárút-hálózat létrehozása, a jelenlegi szakaszokból. A biciklik használatával nemcsak a légszennyezést csökkentenék, hanem mozgásra is serkentenék a váradiakat, hangzott el. Az iskolákban műanyagmentes péntekeket vezetnének be, és a város több pontján is közösségi kertek kialakítását szorgalmazzák, de a városi faállományt is bővítenék, tette hozzá.

A forgalmasabb főutak mentén, például az Aradi úton vagy a Sztaroveszky utcában (ma Magheru sugárút) úgynevezett zöld falak létesítésével csökkentenék a lég- és zajszennyezést, mondta Székely-Farkas Tímea, aki két projektről részletesebben is beszélt.

Az egyik terv egy úgynevezett zöld utca létesítése, amelyben a környezetbarát termékeket forgalmazó és szolgáltatásokat nyújtó boltok, vállalkozások kapnának otthon. Egy másik ötlet az ökomatrica bevezetése a vállalkozóknak, amely kedvezményekkel járna: annak függvényében, hogy milyen környezetbarát intézkedéseket valósítanak meg, jogosultak lenének egy vagy több ökomatrica használatára, a vállalkozások pedig a matricák száma szerint részesülnének adókedvezményben.








EZT OLVASTA MÁR?

X