Visszaadná a székelység önbizalmát – az EMSZ is Csíkszeredában zárta a kampányt


-A A+

Elérkezettnek látja az időt a változásra, versenyre, fejlődésre Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, Hargita megyei tanácselnökjelölt. A pártszövetség megyeitanácsos-jelöltjei a csütörtöki csíkszeredai kampányzárójukon a minél magasabb arányú választási részvételre buzdítottak.

A helyhatósági választási kampány során szerzett tapasztalataikat összegezték csütörtökön az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) politikusai Csíkszeredában. Mezei János, az EMSZ társelnöke szerint a magyar közösségekben „nagy a várakozás és a lelkesedés” az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeivel szemben. A politikus szerint sokan „kiábrándultak” a politikából amiatt, hogy az évtizedek alatt többszöri voksolás nyomán sem változott a környezetük, településük.

„Az elégedetlenkedők egy része az elmúlt 30 évben folyamatosan az RMDSZ-re szavazott, de most elérkezett az idő a változásra, versenyre, fejlődésre” – tette hozzá. A Magyar Polgári Párt elnöke kiemelte, minden településen, ahol 2016-ban az MPP polgármesterei kaptak bizalmat, „megújulást és fejlődést” hozott az elmúlt négy év. „Most Hargita megye is megérett erre a változásra” – húzta alá Mezei János.

A politikus szerint az EMSZ megalapításával a pártok tagjai „alázatot és méltóságot” mutattak, a közösség érdekében félretették esetleges sérelmeiket. Hozzátette: a kampány során is bebizonyosodott, hogy kiválóan tudnak együtt dolgozni a helyi közösségekért. „Vissza kell adnunk a Hargita megyei székelyeknek az önbizalmukat és a jövőben való hitet, ehhez a szavazáskor mindenki bátorságot kell mutasson, az egypártrendszerből fakadó hatalmi gőgnek és arroganciának így tudunk véget vetni!” – hangsúlyozta Mezei János.

"Az erős önkormányzatok alapfeltétele a magas részvétel"

Az eseményen felszólaló Zakariás Zoltán megyei tanácsos szerint az erős önkormányzatok alapfeltétele, hogy vasárnap minél többen szavazzanak, mert a településvezetőknek ezáltal „nagyobb szavuk” lesz. A tanácsosjelölt szerint az MPP és a Néppárt egy csapatot alkot, ezért az elmúlt évek önkormányzati tapasztalatait kölcsönösen megosztják, korábbi és leendő tisztségviselők egyaránt.

Sándor Krisztina megyei tanácsos sajnálatosnak nevezte, hogy az erdélyi magyarság részvételi aránya a felnőtt korú lakosság felét sem éri el. Az EMSZ jelöltje szerint éppen ezért kívánatos a választási verseny, ami képes mozgósítani az embereket. „Ha éppen a helyi választás nem érdekel némelyeket, ahol a saját településeik döntéshozóit nevezik ki, akkor melyik választás lehet fontos?” – fogalmazott Sándor Krisztina. Hozzátette: az önrendelkezés ott kezdődik, hogy helyi ügyeiben egy közösség felelősen viselkedik, illetve nagy számban szavaz.

(Címlapfotó: a szerző felvétele)








EZT OLVASTA MÁR?

X