Az EMSZ tíz polgármesteri tisztséget szerzett – „Vajon lemondanak?”


-A A+

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tíz polgármesteri tisztséget szerzett a vasárnap tartott önkormányzati választásokon, és további három független jelöltet segített hozzá a választási győzelemhez - közölte hétfő délutáni nagyváradi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, a szövetség társelnöke. Egykori ellenjelöltje az EMNP pártelnöki tisztségért, Soós Sándor úgy véli: az eredmény kudarc, az EMSZ vezetőinek le kellene mondaniuk.

Csomortányi István fontos sikernek tartja, hogy az EMSZ jelöltje szerezte meg a polgármesteri tisztséget több székelyföldi kistérségi központban. Megemlítette: Székelykeresztúron Koncz Hunor Jánost, Szentegyházán Lőrincz Csabát választották polgármesternek. A szövetség sikereként mutatta be azt is, hogy a hozzájuk köthető független jelöltet, Benedek Huszár Jánost választották Barót polgármesterévé. A politikus hozzátette, még két olyan Hargita megyei település van, ahol a szavazatok újraszámlálását kérték, mert jelöltjük 10, illetve 22 szavazattal áll vesztésre.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy az EMSZ jelöltjei által szerzett mintegy 44 ezer és a Romániai RMDSZ által szerzett mintegy 340 ezer szavazat nem teszi ki a Romániában leadott összes szavazat öt százalékát. Ez szerinte azt is jelenti, hogy a magyar pártoknak össze kell fogniuk a december 6-i parlamenti választások előtt, ha nem akarják veszélyeztetni a bukaresti képviseletet.

A politikus az RMDSZ félretájékoztatásának tulajdonította, hogy az EMSZ jelöltjei sem a nagyváradi önkormányzatba, sem a Bihar megyei tanácsba nem jutottak be. Abban látta a félretájékoztatást, hogy a nagyobbik politikai párt "magyarországi politikai szereplők" nyilatkozatának a felhasználásával esélyteleneknek nyilvánította az EMSZ jelöltjeit, és ezzel elbizonytalanították a választókat. Csomortányi ennek tulajdonította, hogy az EMSZ jelöltjei nem kaphattak vezető tisztségeket a város és a megye vezetésében.

Négy évvel ezelőtt a szövetséget alkotó Magyar Polgári Párt (MPP) egyedül 13, az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) koalícióban pedig két polgármesteri tisztséget szerzett.

 A sajtótájékoztatón Szilágyi Zsolt a párt nemzetpolitikai kabinetvezetője arra világított rá, hogy míg Nagyváradon a magyarok a lakosság 24,9 százalékát teszik ki, az RMDSZ és az EMSZ együtt is csak a szavazatok mintegy 14 százalékát szerezte meg. Szerinte további vizsgálatokat igényel annak a kiderítése, hogy mi lett tíz százaléknyi magyar szavazattal. Úgy vélte: akkor lehet erős a magyar képviselet, ha mindkét pártja erős.

Soós Sándor: „Összességében nagy zuhanás”

Az EMNP tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén egy szavazattal alulmaradt elnökjelölt, Soós Sándor hétfőn egy zárt Facebook-csoportban az EMSZ választási eredményeit „összességében nagy zuhanásnak” nevezte. „Vajon lemondanak?” – tette fel a kérdést az időközben a pártból is kilépett politikus, aki a bíróságon megtámadta a tavalyi tisztújítást, mert úgy ítélte meg, hogy egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok többségét.

Bejegyzésében Soós emlékeztet arra, hogy az EMSZ jelöltjei Nagyváradon nem jutottak be a tanácsba, a városnak nem lesz magyar alpolgármestere. „A Néppárt felsővezetői otthon eredménytelenek. A volt MPP-s fellegvárak elestek: Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Tusnád. Igen, van pár új siker: Hegyközcsatár, Esztelnek, Székelykeresztúr, Szentegyháza. És sikernek beállított független támogatása: Marosvásárhely, Barót. De összességében nagy zuhanás” – írja.

Soós Sándor a kudarc okát az „udvarhelyiek kitúrásában” (Gálfi Árpádot eltávolították az MPP-ből – szerk. megj.), a „magyarországi nemzetpolitikusoknak való visszapofázásban” látja. „Lehet, a legbölcsebb döntésük az lenne, ha azokra bíznák az erdélyi nemzeti tábor vezetését, akik otthon bizonyítottak. A vásárhelyi Portik Vilmosra, a szentegyházi csapatra, a baróti Benedek Huszár Jánosra, a székelykeresztúri fiatal csapatra és a POL-ba kényszerített udvarhelyiekre” – olvasható a bejegyzésben, amelynek végén a volt EMNP-s politikus felteszi a kérdést: „Vajon lemondanak?”
EZT OLVASTA MÁR?

X