Temes megyei RMDSZ: a kudarcok mellett van néhány pozitívum is


-A A+

Három Temes megyei településen sikerült visszajuttatni az RMDSZ képviselőit a helyi tanácsokba a vasárnapi helyhatósági választásokon, további kettőben pedig növelni a mandátumok számát. Marossy Zoltán megyei RMDSZ-elnök szerint ezeket az apró sikereket elhalványítják a kudarcok.

Mint beszámoltunk róla, az RMDSZ Temes megyében katasztrófaként könyvelte el, hogy nem sikerült bejutni jelöltjeinek a temesvári képviselőtestületbe (az utóbbi négy évben ketten is képviselték a szövetséget, sőt Farkas Imre személyében alpolgármestere is volt a városnak a magyar érdekvédelmi szervezet részéről), illetve idén sem sikerült átlépni az ötszázalékos küszöböt a megyei tanácsosi jelöltjeire leadott szavazatok számát tekintve (legutóbb a 2000–2004-es ciklusban voltak RMDSZ-es tagjai a megyei tanácsnak).

További visszalépésnek tekinthető, hogy a magyarok számát tekintve nagyobb közösségeknek számító Újszentesen, Zsombolyán és Óteleken az eddigi háromról egyre csökkent az RMDSZ-es képviselőtestületi tagok száma. Szintén visszaesés volt Végváron, ahol nemcsak az eddigi RMDSZ-es polgármester, Csáki Károly veszítette el a választást a nemzeti liberális párti jelölttel szemben, hanem a négy tanácsosi mandátumból csak három maradt a magyar szervezetnek. Újvár községben pedig kettőről egyre csökkent az RMDSZ tanácsosainak száma.

Mindezt némileg ellensúlyozza, hogy Nagyszentmiklóson, Dettán és Temesság községben, ahol az elmúlt négy és fél évben nem volt önkormányzati képviselője az RMDSZ-nek, bejutott egy-egy személy a jelöltlistáról, illetve Kastély községben kettőről háromra, Fény községben pedig egyről kettőre növelte tanácsosainak számát a tulipános szervezet.

Marossy Zoltántól megtudtuk továbbá, hogy Bálinc, Begamonsotor és Igazfalva községben megmaradt a két-két helyi tanácsos, Nagycsanádon, Gyéren, Óbében és Újmosnicán pedig továbbra is egy-egy képviselője lesz a helyi magyarságnak a községi döntéshozó testületben. Összességében, a Bánságban az RMDSZ-nek az eddig 30 helyett 25 helyi önkormányzati képviselője lesz a következő négy évben.








EZT OLVASTA MÁR?

X