Több magyar polgármester is nyolcadjára nyert választást vasárnap


-A A+

A bodoki Fodor Istvánnak és az érsemjéni Balázsi Józsefnek nem volt ellenfele, a borsi Bátori Géza 93,33 százalékot kapott.

Egy román nyelvű hírportál kürtölte világgá, hogy az ország legrégebben hivatalban levő polgármestere a marosszentimrei Ioan Iancu Popa. A Fehér megyei községi elöljáró idén kezdi meg a nyolcadik mandátumát, annak köszönhetően, hogy a Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként megszerezte a szavazatok 58,37 százalékát. A letöltött hivatali idő tekintetében ugyanakkor Popa távolról sem egyedülálló, több magyar önkormányzati vezető áll vele holtversenyben.

Egyikük a borsi Bátori Géza. Az 1961-es születésű, elektromechanikai mérnököt 1990 január 8. nevezték ki a Bihar megyei község élére. Azóta nyolc választást nyert meg az RMDSZ színeiben. A múlt vasárnapi megmérettetésen, amelyen két ellenfele volt, az érvényes szavazatok 93,33 százalékát szerezte meg.

„Bizonyítani akarok, vannak még terveim” – felelte arra a kérdésre, mi motiválta, hogy nyolcadszor is induljon a polgármesteri tisztségért. Szintén 30 éve ül a polgármesteri székben a bodoki Fodor István. Nem lévén kihívója, a sepsiszéki község elöljárója számára formalitás volt az idei választás.

Balázsi nyugdíjazását várják az ellenjelöltek

Az erdélyi polgármesterek nagy öregjei közé tartozik Balázsi József is, aki 1992-ben kezdte önkormányzati tevékenységet. A Bihar megyei Érsemjén polgármestere eddig nyolc választást nyert meg, volt olyan, hogy öten pályáztak a község vezetésére. Úgy tűnik, hogy a pártok tanultak a korábbi semjéni választások tapasztalataiból, az idein ugyanis a hivatalban levő polgármesterenek nem volt ellenjelöltje.

Egy román nyelvű hetilap helyszíni riportjában megszólalt a Ponta féle párt, a Pro Románia helyi képviselőjelöltje, s elmondta, azért nem indítottak senkit Balázsi ellenében, mert teljesen esélytelen lett volna. „Majd miután Balázsi nyugdíjba megy” – tette hozzá. Erre még elég sokat kell várniuk a politikai ellenfeleknek, lévén, hogy Balázsi József még csak 57 éves.

Az abszolút csúcstartó Dâmbovița megyei

A polgármesterként letöltött hivatali idő tekintetében egyelőre egy Dâmbovița megyei település vezetője az abszolút csúcstartó. Mircea Ismailt 38 éven át volt Doicești község polgármestere. Polgármesteri pályafutását 1982-ben kezdte, az RKP megyei szervezete nevezte ki a község élére.

Mircea Ismail akkor vált országosan ismertté, amikor Ludovic Orban miniszterelnök vele példálózva érvelt a kétfordulós polgármester választás mellett, mondván: „Hogy váltsd le egyfordulós rendszerben a kommunizmusnak ezt a kövületét? Nehéz, nagyon nehéz. Legfeljebb ha érte jön a kaszás, vagy a bilincses”. Orban jóslata nem teljesült, Ismail jószántából hagyta ott a hivatalt, az idei választáson már nem indult.








EZT OLVASTA MÁR?

X