Soós Zoltán a polgármesteri hivatal átvilágításával kezdi mandátumát


-A A+

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal pénzügyi és szakmai átvilágításával kezdi mandátumát a vasárnap polgármesterré választott Soós Zoltán – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján.

A függetlenként megválasztott polgármester cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy bosszúhadjáratba kezdene a városházi alkalmazottak körében. Úgy vélte: egy külső átvilágítás mutathatja meg, hogy mit hagyott hátra a Dorin Florea előző polgármester vezette önkormányzat.

„El akarjuk kerülni, hogy a következő négy évben újabb és újabb rendezetlen ügyek kerüljenek elő, mint csontvázak a szekrényből" – fogalmazott Soós Zoltán. Hozzátette: nincs mitől félniük azoknak a városházi alkalmazottaknak, akik tisztességesen végzik a munkájukat, de minden olyan ügyet, amelyben törvénytelenséget észlelnek, a bíróságra adnak.

A megválasztott független polgármester kijelentette: a pártok megegyezésén múlik, hogy milyen koalíció alakul a városi tanácsban, és kik lesznek az alpolgármesterek. Utóbbi kérdésbe azonban neki is beleszólása lesz. Megjegyezte: az RMDSZ-nek lesz a legnagyobb frakciója a helyi képviselőtestületben, így a szövetség megkerülhetetlen lesz a tárgyalásokban. Kedvezőnek találta, hogy az RMDSZ is megértette a változás igényét, és a teljes frakcióját lecserélte. Így a korábbi intrikák már nem nehezítik a pártok közötti együttműködés kialakítását. A politikus valószínűnek tartotta, hogy jövő héten már megnevezhetik az alpolgármestereket, és az elkövetkező két-három hétben letehetik a hivatali esküt.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester, a később négyszer újraválasztott Dorin Florea személyében. A többször is pártot váltó román polgármester vezetése idején Marosvásárhely a román–magyar szimbolikus küzdelem frontvárosa maradt.

Soós Zoltán úgy értékelte, hogy Marosvásárhely történelmet írt vasárnap, és egyértelmű döntést hozott arról, hogy változást akar. Szerinte az eredmény azt is bizonyította, hogy a város nem fél többé. „Hiába az uszítás, hiába a riogatás, ezekkel az eszközökkel nem lehetett Marosvásárhelyen választást nyerni" – fogalmazott. A vasárnapi választáson Soós Zoltán a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg. A leköszönő polgármester által utódnak szánt Claudiu Maior mintegy fele annyi szavazatot kapott, mint a magyar pártok által támogatott Soós.

A 23 tagú helyi tanácsba az RMDSZ 11, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 4, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Szabad Emberek Pártja (POL), a Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) 2-2 képviselőt juttatott be.








EZT OLVASTA MÁR?

X