Hivatalos: ez az új aradi képviselőtestület összetétele


-A A+

A városi választási bizottság véglegesítette a vasárnapi helyhatósági választás aradi eredményeit, és ennek alapján ismertté vált az új önkormányzati képviselőtestület összetétele.

A polgármester-választást a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként induló Călin Bibarț nyerte, aki tavaly június óta megbízott polgármesterként tevékenykedett, és aki 14 613 szavazatot kapott; második lett a Mentéstek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) szövetség színeiben induló Adrian Wiener 11 875 vokssal, míg a Szociál-Liberális Keresztény Platform (PSLC) jelöltje, Mihai Fifor harmadikként zárt (7108). A magyar jelöltre, az RMDSZ által indított Mészár Sándorra 3085-en szavaztak, ami a negyedik helyre volt elég.

A helyi tanácsojelölti listák közül is legtöbben a PNL-ét támogatták: 14 316-an. Az USR–PLUS 10 791, a PSLC 5731, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) 3230, az RMDSZ 3070 szvazataot kapot – ezek a pártok lépték át az 5 százalékos bejutási küszöböt (a szövetségek esetében 7, illetve 8 százalék).

Egyébként a megyeszékhelyen 37 138 érvényes szavazat volt összesen, egy teljes mandátum megszerzéséhez 1614 voks kellett. A töredékszavazatok szétosztása után végül a PNL, a USR és az RMDSZ kapott egy-egy hellyet többet a tanácsban, amelynek összetétele a következő: PNL 9, USR–PLUS 7, PSLC 3, PMP 2, RMDSZ 2 (Mészár Sándor és Bognár Levente jutott be az érdekvédelmi szövetség részéről).

Az biztos, hogy a PNL magának tartja meg az egyik alpolgármesteri széket (Sergiu Bîlceát, a megyei tanács jelenlegi alelnökét javasolták), de még tárgyalások folynak a másik alpolgármesteri tisztség odaítéléséről (jelenleg Bognár Levente tölti be a posztot).

A megyei tanácselnök és a tanácstagok megválasztásának eredménye még nem végleges. Jelen állás szerint a PNL 17, az USR–PLUS 5, a Pro Románia 3, a PSLC 3, a PMP és az RMDSZ 2-2 képviselővel rendelkezik majd a testületben (Faragó Péter parlamenti képviselő és Péró Tamás jelenlegi tanácsos jutott be, de előbbi vélhetően visszalép, mert megtartja törvényhozói mandátumát, így a listán következő Bölöni György folytathatja majd a munkát). Iustin Cionca hivatalban lévő PNL-s tanácselnök magabiztosan nyerte a választás: a nem végleges adatok szerint 77 318 szavazatot kapott, míg fő kihívója, az USR–PLUS jelöltje, Răyvan Paul Anghel 21 371-et. Faragó Péterre, az RMDSZ önkormányzati elnökjelöltjére 10 059-en voksoltak.








EZT OLVASTA MÁR?

X