Iordache-ügy: Ciolacu tagadja, hogy egyeztetett volna a PSD és az USR


-A A+

Semmiféle egyeztetés nem volt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) között az ügyben, hogy a PSD volt igazságügyi miniszterét, Florin Iordachét válasszák meg a parlament Törvényhozási Tanácsának elnöki tisztségébe – jelentette ki szerda késő este Marcel Ciolacu, a PSD elnöke.

Ciolacu azt mondta: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR tagjainak alkotmányos joguk, hogy megóvják Iordache kinevezését, de „jobb lett volna, ha nem szavazzák meg”. Szerinte „valami történhetett”, amennyiben a PNL-nek mintegy száz törvényhozója van, de a liberálisok által támogatott Augustin Zegrean volt alkotmánybírósági elnök mindössze 41 szavazatot kapott.

A parlament plénuma kedden 185 támogató és 43 ellenszavazattal Florin Iordachét választotta a Törvényhozási Tanács elnökévé. Utóbb Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke azt mondta, hogy az eredmények alapján az USR törvényhozói is megszavazták Iordache kinevezését, amit Dan Barna, az USR elnöke határozottan cáfolt. Sőt Barna szerint a törvény azt mondja, hogy az összes képviselő és szenátor többségének, vagyis minimum 233 törvényhozó támogató szavazatára lett volna szükség, ezért az USR (a PNL támogatásával) megóvja az eremdényt az alkotmánybíróságon.

Iordache a hírhedt 13-as számú sürgősségi kormányrendelet kidolgozója, amely a korrupcióellenes törvény szigorán enyhített volna, és amely az akkor már a vádlottak padján ülő volt PSD-elnök, Liviu Dragneának is kedvezett volna. A rendeletet végül az országos demonstrációk hatására visszavonták.

(Nyitóképen: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X