Beiktatták Székelyudvarhely polgármesterét, megalakult az új tanács


-A A+

Kedden, október 27-én megalakult a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselőtestület, Gálfi Árpád pedig hivatalosan is megkezdhette második polgármesteri mandátumát. Az eseményt megtisztelte jelenlétével az épp születésnapját ünneplő Hargita megyei prefektus, Ion Proca is.

Kereken egy hónappal a helyhatósági választások után, kedden a székelyudvarhelyi városháza Szent István termében ünnepi keretek között megalakult a szeptember 27-én megválasztott képviselőkből és polgármesterből álló grémium. Az eseményen jelen volt a székelyudvarhelyi bíróság képviseletében Șerban Alin Dorel bíró és Ion Proca, Hargita megye prefektusa is.

Elsőként Venczel Attila főjegyző köszöntötte a résztvevőket, gratulált a mandátumot nyert képviselőknek és Gálfi Árpád polgármesternek a választásokon elért eredményéhez. „A helyi közösség tagjai nehéz időket élnek meg. Így most talán nagyobb szükségük van, mint eddig bármikor, hogy bölcs, hozzáértő és közösségi ügyek iránt érzékeny döntéshozóik legyenek, akik mindig nyitottak lesznek megoldást találni napjaink legnagyobb gondjainak a kezelésére” – hangsúlyozta a főjegyző.

Isten őket úgy segélje!

Ezt követően az ülésvezető szerepét átvette a legidősebb tanácstag, Bíró Edith korelnök, őt segítve a két legfiatalabb tanácsos Darabont Ede Gergő és Józsa Levente. A jelenlévők névsor szerinti sorrendben letették az esküt, megígérve, hogy tiszteletben tartják az alkotmányt és az ország törvényeit, illetve erejükhöz és hozzáértésükhöz mérten mindent megtesznek, ami Székelyudvarhely javát szolgálja.

Ami a változásokat illeti, Gálfi Árpád megüresedett helyére Major Sándor (POL) lép majd, a tanácsosi mandátumát nem vállaló RMDSZ-es Arros Orsolya helyét pedig Berde Zoltán tölti majd be. A tanácsosi mandátumáról szintén lemondó MPP-s Mike Levente esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, a sorban Orbán Árpád, majd Hadnagy Gábor következne, de mivel a hírek szerint egyikük sem vállalja a tanácsosi feladatot, a listán negyedik Bindea Dániel fog csatlakozni az új önkormányzati testület tagjaihoz.

„Ne dédelgessünk múltbéli sérelmeket!”

Az új tanácsosok után került sor Gálfi Árpád polgármester beiktatására is, majd ezt követően Bíró Edith szólt az újonnan megalakult  testülethez: „Letettük az esküt, melyben megfogadtuk, hogy a város érdekeit, a városlakók ügyét képviseljük a elkövetkezendő négy évben. Én azt mondom, hogy Isten engem úgy segéljen, hogy mind úgy tegyünk” – fogalmazott a korelnök, majd felkérte Gálfi Árpád polgármestert ünnepi beszéde megtartásához, aki ezekkel a szavakkal kezdte meg második polgármesteri mandátumát: „Ma arra kérem a testület minden tagját, hogy ne dédelgessünk múltbéli sérelmeket, mert a jövőnk építésére kaptunk felhatalmazást, a jövőnk felelős döntéseivel bíztak meg minket. A múltat legfeljebb szépíteni lehet, igazán csak a jövő építhető. Miközben a jövő építésére készülünk, természetesen okulnunk kell a múltból is”.

A testület POL-os és RMDSZ-es frakciói nevében András Lehel, illetve Jakab Zoltán is felszólalt, mindketten hangsúlyozva a rájuk váró munka, illetve a város fejlődését szolgáló együttműködés fontosságát.

Szülinapos ünnepi beszéd

Az ünnepi beszédeket épp a születésnapját ünneplő Ion Proca, Hargita megye prefektusa zárta, az egyetlen, aki nem egy előre megírt szöveget olvasott fel, mind mondta, aznap még két beiktatáson vett részt, és ha minden helyre külön beszéddel készülnek, akkor összezavarodna. „Tiszta szívemből választottam Székelyudvarhelyt, nemcsak a polgármester kétszeri meghívása miatt, hanem azért is mert markáns helynek számít” – fogalmazott a prefektus, megjegyezve, hogy a napokban a prefektusi hivatal több munkatársa is részt vesz a megye különböző helységeiben az alakuló üléseken, és élve a választási jogával, ő Székelyudvarhely mellett döntött.

„A tekintélyt nehéz megszerezni és könnyű elveszíteni. Arra kérem önöket, hogy úgy tevékenykedjenek az önkormányzati testületben, hogy ne rendüljön meg a választópolgárok bizalma. Bizalom nélkül, különösen a mostani nehéz időkben, nem fog működni.

Remélem a decemberi parlamenti választások után is megmarad a lehetőségünk az együttműködésre, és akkor továbbra is közösen dolgozhatunk a közjóért. Mert ez az egésznek a lényege, semmi más. Ezért vagyunk itt. Persze követhetünk el hibákat, ez emberi dolog, amúgy is, van aki felelősségre vonjon, ha esetleg hibázunk, de akkor is megyünk előre” – nézett mosolyogva a sajtó képviselőire Ion Proca Hargita megyei prefektus, aki ezt követően sok sikert és még több egészséget kívánt az újonnan alakult udvarhelyi grémiumnak.

Székelyudvarhely önkormányzati testülete a jövőben 12 POL-os, 6 RMDSZ-es és 1 MPP-s képviselővel fog tevékenykedni.








EZT OLVASTA MÁR?

X