Megszavazta a liberális többség: 77 személyt utcára tesznek a Bihar Megyei Tanácsnál


-A A+

Amint az várható volt, a Nemzeti Liberális Párt kezdeményezése szerint szavazta meg Bihar Megye Tanácsának PNL-s többsége az intézmény szerkezeti felépítésének teljes átalakítását és a személyzet mintegy felének a kirúgását. A megyei önkormányzati képviselőtestület csütörtöki ülésén személyeskedésig süllyedő heves vita alakult ki a témakörben.

Alig iktatták be hivatalába Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnököt, azonnal belevágott nagyszabású terveinek megvalósításába, melyek között előkelő helyen szerepelt a megyei önkormányzat alkalmazottainak megritkítása. Nem is bízta a véletlenre, az alig beiktatott megyei képviselőtestület első rendes ülésén napirendre tűzték a határozattervezetet az intézmény szerkezeti felépítésének teljes átalakításáról és a személyzet teljes átszervezéséről.

Annyi változás történt az előző naphoz képest, hogy a 174 meglévő alkalmazott helyett nem csupán 88 marad, mint ahogyan azt bejelentették, hanem 97, ugyanis azokat, akik épp betegszabadságon vagy gyermeknevelési szabadságon vannak, nem rúghatják ki, és nem szüntethetik meg az állásukat sem. Legalább őket védi ilyenformán a törvény, de további 77 alkalmazottnak azonban megpecsételődött a sorsa.Az ülés elején az RMDSZ-frakció vezetője, Borsi Imre Lóránt kérte, hogy vegyék le napirendről a személyzeti kérdést és átszervezést tartalmazó határozattervezetet, azonban hiába bocsátotta a tanácselnök szavazásra az előterjesztést, a liberális frakció szavazatával minden úgy ment tovább, ahogyan azt az elnöki kabinetben eldöntötték.

Ezek után ugyancsak Borsi Imre Lóránt szólalt fel a megyei tanács magyar frakciója nevében, és több kérdést is megfogalmazott Ilie Bolojannak, például hogy pontosan milyen felmérés alapján döntötték el, hogy milyen mértékű legyen a leépítés és ki döntött arról, hogy kinek kell mennie vagy maradnia.

Arra is rákérdezett, mit gondol Bolojan a tömeges elbocsátásról annak fényében, hogy pártelnöke, Ludovic Orban nemrég büszkén jelentette ki, hogy a közigazgatásban minden munkahelyet sikerült megmenteniük. Az RMDSZ frakcióvezetője ugyanakkor a megyei önkormányzat jegyzőjétől is kérdezte, hogyan hagyhatta jóvá a határozattervezetet és annak felterjesztését, illetve, hogy ő maga miképpen véleményezte a tervezetet.Ilie Bolojan először Carmen Soltănel megyei önkormányzati jegyzőnek adott szót, aki elmondta, a kérdésben a döntő fórum a képviselőtestület, de a csoportos leépítés szerinte törvényes keretek között zajlik, és még a Közhivatalnokok Országos Szakszervezetét sem szükséges bevonni. A tanács elé került határozattervezetet a teljes átszervezésről és a személyzeti struktúra jelentős megkarcsúsításáról ő maga jogilag pozitívan véleményezte és engedélyezte.

Ilie Bolojan válaszában elismételte azt, amit már korábban is elmondott: meggyőződése, hogy a megmaradó 97 alkalmazottal a megyei önkormányzat hatékonyabban működik majd, mert nincs szüksége olyanokra, akik nem is dolgoznak, és a fizetésük jókora terheket ró a tanácsra. A populista szólamoktól sem mentes tanácselnöki indoklás a személyeskedés szintjére süllyedt, amikor a példák sorolása közben általa fölöslegesnek tartott alárendelt intézmények bértábláit fejtegette, és közöttük név szerint is emlegette a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Ügynökség két vezetőjét, akiknek a fizetését is felolvasta.

A tanácselnök a nagyváradi városházán polgármesterként már meghonosított hatékonyságot várja el a megyei tanácsnál is, emellett pedig a bérköltségek jelentős csökkentését. Szerinte pénzkidobás az ablakon az is, hogy a Szociális és Közösségi Igazgatóságon keresztül a megyei önkormányzat civil szervezetek projektjeit pályázati rendszerben finanszírozza, éppen ezért a következő napirendi pont már ennek az igazgatóságnak a megszüntetéséről szólt.

Ugyancsak fölöslegesnek nevezte a Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség és a Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központ párhuzamos működtetését, a tanácselnök szerint ezeknek a tevékenysége olyannyira megegyezik, hogy fölösleges mindkettőt megtartani. Bolojan csak arról nem beszélt, hogy ezeket a részlegeket, igazgatóságokat az előző liberális vezetőségek hozták létre még Radu Țîrle és Cornel Popa PNL-s tanácselnöksége idején.A személyzeti átalakításról a megyei tanács hivatalos oldalán olvasható a 63 oldalas előterjesztés. Ebből kiderül, hogy számos irodát, szakosztályt megszüntetnek, illetve összevonnak. Amint a Maszol már megírta, a megyei önkormányzatnál pánikhangulat alakult ki, mert még nem minden esetben lehet tudni, kinek kell mennie és ki maradhat.

A határozattervezetből látszik, hogy a vezető beosztású személyek maradhatnak, még akkor is, ha lefokozzák őket alacsonyabb rendű vezetői tisztségekbe, de a többiekről egyelőre csak találgatni lehet. Ilie Bolojan a tanácsülésen azt mondta, hogy majd versenyvizsgáztatják azokat az alkalmazottakat, akik azonos beosztásban vannak, és az új struktúrában majd azok maradnak, akik jobban teljesítenek.

A megyei tanács dolgozói közül sokan kegyetlen politikai leszámolásnak tekintik az új elnök átszervezését, amely egyébként a megyei önkormányzat magyar alkalmazottjait is érinti. Egyes belső információk szerint első körben a magyar nemzetiségű munkavállalók felének mennie kell a mostani szerkezeti átalakítással. 








EZT OLVASTA MÁR?

X