Átszervezik Bihar megyében az uniós projektek menedzsmentjét, nagy beruházások is lesznek


-A A+

Alaposan átalakítja a Bihar Megyei Tanácsnál az uniós projektek menedzsmentjét az új vezetőség. Erről Mircea Mălan alelnök számolt be Ilie Bolojan tanácselnök társaságában csütörtök déli sajtótájékoztatóján Nagyváradon.

A hivatalába alig beiktatott megyei vezetőség által bejelentett leépítési hullám a Projektek és Védett Területek Igazgatóságát is utolérte, itt ugyanis a jelenlegi 13 alkalmazottból csupán négyen maradnak meg, ugyanakkor az igazgatóságot megszüntetik és a műszaki osztály egyik részlegévé alakítják át, amely az uniós alapokkal foglalkozik majd – tudatta Mircea Mălan. Erre azért van szükség az alelnök szerint, mert az eddigi gyakorlatnak, mely szerinte eredménytelen volt, véget kell vetni, és fontos, hogy egy jól felkészült saját csapatot állítsanak össze az uniós források feltérképezésére és a pályázatok előkészítésére.

Az alelnök beszélt arról is, hogy már a szeptemberi kiadások esetében nagymértékben lefaragták az uniós pályázatokban való részvételért járó jutalékot, a megyei tanácsi alkalmazottak az eddigi akár ötvenszázalékos bérpótlék helyett maximum harminc százalékra lehetnek jogosultak, de erre is csak akkor, ha ugyanaz a személy több pályázatban is részt vesz és a munkája révén indokolt pótlék kifizetése, mondta Mălan.

Tételesen felsorolta azokat a pályázatokat, amelyek jelenleg is futnak a Román–Magyar Határ Menti Együttműködési Program keretében, és kritikával illette ezeknek a menedzsmentjét, mivel az alelnök szerint sokkal előrébb is lehetne járni a projektek gyakorlatba ültetésével.

Ilie Bolojan tanácselnök arról beszélt, hogy miképpen csoportosítanak át uniós forrásokat egyik útfelújítástól a másikhoz. Szerinte az előző megyevezetőség indokolatlanul kezdett neki egy olyan útszakasz felújításának Bélfenyér és Belényespoklos (Pocola) között, amelyen csekély a járműforgalom, szemben azokkal az utakkal, amelyek Nagyvárad vonzáskörzetében húzódnak és nagymértékben igénybe vannak véve.

Bolojan részletesen elmagyarázta: frissítik a 2015-ben elkészített forgalom-térképet és ennek függvényében új utakat, illetve a nagyon forgalmas, a megyeszékhellyel szomszédos települések számára elkerülő utakat terveznek, amelyeket összekötnek a Várad irányába tartó országutakkal és a leendő Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi úttal és az észak-erdélyi autópálya közeli csomópontjaival. Bolojan szerint erre azért van nagy szükség, mert a Bihar megyében lévő munkahelyek bő kétharmada Nagyváradon található, és a metropolisz övezetből nagyon sokan járnak be dolgozni a megyeszékhelyre, ami hatalmas forgalmat és dugókat jelent a városba be-, illetve kivezető szakaszakon.

Ilie Bolojan elmondta, elvi megegyezés született arról, hogy Biharszentandrás (Sântandrei), Nagyürögd (Nojorid), Váradszentmárton (Sânmartin) és Fugyivásárhely számára a megyei tanács közreműködésével épüljenek új elterelő utak, amelyek megosztják az országutakon beérkező forgalmat és folytonossá teszik majd a haladást.








EZT OLVASTA MÁR?

X