Amerikai elnökválasztás: Iohannis a katonai és gazdasági együttműködés erősítésében bízik


-A A+

Klaus Iohannis államfő kifejezte meggyőződését, hogy erősödni fog a katonai és gazdasági együttműködés Románia és az Egyesült Államok között Joe Biden elnöki mandátuma idején.

Néhány soros szombati, angol nyelvű Twitter-üzenete után a román elnök hétfőn levélben is gratulált Joe Biden elnökválasztási sikeréhez. Úgy értékelte: Biden alelnöki megbízatása idején sokat tett a két ország együttműködéséért, s felidézte, 2014-es bukaresti látogatását, valamint azt is, hogy jövőre lesz tízéves a Biden alelnöki mandátuma idején aláírt 21. századi román-amerikai stratégiai partnerségi együttműködési nyilatkozat.

Iohannis arról biztosította Bident, hogy Románia továbbra is megbízható stratégiai partnere lesz az Egyesült Államoknak közös biztonsági, védelmi és gazdasági célkitűzéseik teljesítésében. Leszögezte: a két ország együttműködése a demokrácia, emberi jogok, és jogállamiság terén vallott értékközösségén alapul, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség pedig "döntő módon" hozzájárult Románia demokratikus átalakulásához.

Leszögezte: Románia szilárdan az Egyesült Államok oldalán áll a megoldásra váró kihívások megoldásában az egészségügyi, gazdasági helyzettől a klímaváltozásig, a biztonságtól az emberi jogokig, hiszen közös céljuk egy jobb jövő megalapozása népeik számára. Azt is megígérte, hogy NATO-tagállamként Románia továbbra is hozzájárul a közös védelmi kiadásokhoz és "a demokráciák világközösségének" biztonságához, jólétéhez és ellenálló képességéhez.

(Nyitókép forrása: presidency.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X