Alkotmányossági kifogást emelt Klaus Iohannis az étrend-kiegészítők törvénye ellen


-A A+

Alkotmányossági kifogást emelt pénteken Klaus Iohannis államfő az étrend-kiegészítő termékek törvénye ellen. Az államfő szerint az a mód, ahogyan a jogszabályt elfogadták, sérti a jogalkotásban elsőként szavazó kamara hatáskörének elvét. A törvénytervezetet október 26-án küldte el a parlament Iohannisnak kihirdetés végett.

A jogszabály az egészségügyi minisztériumot nevezi meg kompetens hatóságként az olyan étrend-kiegészítők tekintetében, amelyek alapanyagát a következő anyagok képezik: vitaminok, ásványi anyagok, vitaminok és/vagy ásványi anyagok keverékei; a vitaminoktól és ásványi anyagoktól eltérő táplálék- vagy fiziológiai hatású anyagok; vitaminok és/vagy ásványi anyagok keveréke más, a vitaminoktól és ásványi anyagoktól eltérő táp- vagy fiziológiai hatású anyagokkal; vitaminok és/ vagy ásványi anyagok keverékei növényi és/vagy állati kivonatokkal; vitaminok és/vagy ásványi anyagok keverékei növényi és/vagy állati kivonatokkal, táp- vagy fiziológiai hatású anyagokkal, növényekkel és/vagy méhészeti termékekkel.

A törvény ugyanakkor az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalának általános feltételeit, valamint az étrend-kiegészítők címkézésének és reklámozásának módját is szabályozza.

Az államfő kiemelte, hogy a szenátus 2012-ben elutasította a tervezetet. Idén viszont a képviselőház 26 módosítással, több európai szabályozás átültetésével elfogadta azt.

A szöveg eredeti formájában biztosította ezen a téren a hatóságok megosztott hatáskörét az egészségügyi minisztérium, a mezőgazdasági minisztérium és az országos doppingellenes ügynökség között, az étrend-kiegészítők alapvető összetételétől függően. Ezzel szemben a képviselőház által jóváhagyott változatban már kizárólag az egészségügyi minisztérium szerepel egyedüli kompetens hatóságként az étrend-kiegészítők kérdésében, mind a forgalomba hozatal, mind a törvénysértés megállapítása és a bírságok kiszabása tekintetében.

Iohannis elnök szerint a törvény elfogadásakor nem vették figyelembe azt az alkotmányos elvet, hogy egy törvényt mindkét háznak el kell fogadnia. A képviselőház által elfogadott változat ugyanis már nagyon különbözik attól a változattól, amelyről 2012-ben a szenátus első házként szavazott.

Iohannis kérte, hogy az alkotmánybíróság teljes egészében nyilvánítsa alkotmányellenesnek a jogszabályt.

(Nyitókép: Pexels)








EZT OLVASTA MÁR?

X