Kelemen Hunor a szórvány napján: a választások minden egyes magyar emberről szólnak


-A A+

Országos tétjük van a közelgő parlamenti választásoknak, a szórványban is leadott minden egyes szavazat hasznos, mert mandátumot eredményezhet – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vasárnap, a Magyar Szórvány Napján tartott online találkozón, amelyen politikusok, az erdélyi szórványközösségek képviselői vettek részt.

A „virtuális találkozó” résztvevőit Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke köszöntötte. Emlékeztetett, hogy november 15., Bethlen Gábor születésnapja a Magyar Szórvány Napja, amelyet most tizedik alkalommal ünnepelnek meg, s vasárnap délután avatják fel Marosvásárhelyen a fejedelem szobrát is.

Winkler felidézte, az elmúlt tíz évben Brassó, Nagyenyed, Nagyszeben, Medgyes, Temesvár, Beszterce, Szamosújvár, Beszterce és Arad volt a Magyar Szórvány Napján tartott találkozók házigazdája, és ezeken az Összetartozunk nevű székely-szórvány együttműködés keretében mindig részt vettek a székely megyék képviselői is. „Az a mi munkák, hogy jövőt építsünk” – összegezte a találkozó lényegét a Hunyad megyei politikus.

A tervezés és a számvetés napja

Beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: a Magyar Szórvány Napja a tervezés és a számvetés napja is. A járványra utalva úgy fogalmazott: a mostani időszak részben jelzi, hogy milyen idők várnak ránk. „A koronavírussal meg tudunk ugyan küzdeni, de velünk marad a betegség, meg kell tanulnunk együtt élni vele. Azt viszont nem fogadhatjuk el, hogy a szabadságunkat fölszámolja” – jelentette ki.

Az RMDSZ elnöke szerint a december 6-i parlamenti választások a szórványközösségek számára is fontos megpróbáltatást jelentenek. „Tetszik, nem tetszik, közösségünk politikai közösség is egyben. És egy politikai közösségnek a választások mindig kihívást jelentenek” – jegyezte meg. Hozzátette, a helyhatósági választások megmutatták, hogy a szórványközösségek sérülékenyek, az érdekképviselet biztosítása a megváltozott körülmények között igen nehéz.

 

Kelemen Hunor örvendetesnek nevezte, hogy rendhagyó módon, csak „szűk körben”, de Marosvásárhelyen felavatják vasárnap, a fejedelem 440-ik születésnapján Bethlen Gábor egész alakos szobrát. „Arról az államférfiről van szó, akinek a politikai öröksége a 21-ik században is érvényes, nem írta felül az idő. (…) A cselekvő ember öröksége ez” – jelentette ki.

A politikus a közösségi identitás kereteinek tartalommal való feltöltését, bővítését tekinti a szórvány szempontjából is a legfontosabb feladatnak. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években erősödtek a magyar oktatási intézmények a szórványban, csakhogy ez nem elegendő. „Ehhez mindig hozzá kell tenni még valamit a közösségépítésben” – fogalmazott.

Szembe kell nézni a szórványban elszenvedett veszteségekkel

Kelemen Hunor rámutatott: a helyhatósági választások után sok szórványközösségben gyengült az érdekképviselet. Ugyanakkor sikeresnek nevezte azt a stratégiát, hogy az RMDSZ néhány szórványmegyében demográfiai okokból szövetségre lépett másokkal. „Ott, ahol elkentük, az évek során elhanyagoltuk a közösséggel való mindennapi foglalkozást, azt tapasztaltuk, hogy néhány tucat szavazat hiányzott az öt százalékos küszöb eléréshez” – elemezte az eredményeket.

A szövetségi elnök szerint a választási kudarcoknak a szórványban több oka is volt. „Ám ha őszintén nem nézünk szembe ezzel, akkor a korrekciókat is nehéz lesz elvégezni, szinte lehetetlen lesz” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a korrekciókat nem lehet halogatni. Hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartja, hogy ott, ahol csak néhány szavazat hiányzott a küszöb eléréséhez, ne lenne elegendő tartalék a mandátumszerzéshez, ha empátiával, törődéssel, minden tapasztalatot és tudást felmutatva erre koncentrál az RMDSZ.

Decemberben országos a tét

Kelemen Hunor szerint a küszöbön álló parlamenti választások még nehezebb körülmények között zajlanak majd. A szeptemberi helyhatósági választások óta súlyosbodott a járványhelyzet, és a következő időszakban lényegesen javulni nem fog. Az RMDSZ a kampányeszközeit is ehhez a helyzethez próbálja igazítani, a választások tétjét a magyar közösségnek felmutatni. „Ezeknek a választásoknak a tétje óriási, mert nem csak egy településről vagy megyéről, hanem az erdélyi magyar közösségről szólnak” – jelentette ki.

A politikus szerint a helyhatósági választásokon, különösen a szórványban, sok szavazat a haszonelvű szavazás miatt veszhetett el, a településvezetők megválasztásakor a közösség egy része nem akarta a voksát „elpocsékolni”. Rámutatott: a parlamenti választások már minden egyes magyar emberről szólnak és országos tétjük van. „Ez esetben a haszonelvű szavazat azt jelenti, hogy minden RMDSZ-re leadott szavazat hasznos, mert abból mandátum lesz, nem vész el. A szórványközösségek számára is van egy tétje a választásoknak” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor szerint jelenleg az emberek dühösek a kormány járványpolitikája miatt. „Jómagam is dühös vagyok, mert kapkodva, átláthatatlan módon hozzák a döntéseket. De erre nem az a jó válasz, hogy dacolunk, és nem megyünk el szavazni. A jó válasz az, hogy igen, még azért is megmutatjuk: tudjuk, hogy kire akarjuk bízni a közösségünk ügyeinek és a közügyeknek az intézését, egy erős erdélyi magyar közösséget akarunk. Azáltal, hogy elmegyünk szavazni, véget vetünk ennek a káosznak, amely már nyolc esztendeje tart, és amelynek a következményei drámaiak ” – jelentette ki a politikus.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X