Moldovai elnökválasztás: a román államfő és miniszterelnök is gratulált Maia Sandunak


-A A+

Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök is gratulált hétfőn Maia Sandunak, a Moldovai Köztársaság megválasztott elnökének.

„A Moldovai Köztársaság állampolgárai úgy döntöttek, hogy folytatják az európai és demokratikus utat, a haladás útját! Románia támogatja a Moldovai Köztársaságot a modernizációért, a demokratizálódásért és az Európai Unióhoz való közeledésért tett erőfeszítéseiben" – írta Iohannis a Twitteren.

 

„Gratulálok Maia Sandunak a kategorikus győzelemért! Történelmi eseménynek vagyunk tanúi a Moldovai Köztársaságban. Maia bebizonyította, hogy a választásokat meg lehet nyerni becsületes és tisztességes kampánnyal. Meggyőződésem, hogy ő az az elnök, akire a változás mellett szavazó jó emberek vártak” – írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Orban.

Ludovic Orban : O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidențiale! Suntem martorii unui...

Közzétette: Guvernul României – 2020. november 15., vasárnap

 

A központi választási bizottság (CEC) által összesített adatok szerint az Akció és Szolidaritás Párt (PAS) jelöltje, Maia Sandu nyerte az elnökválasztást a Moldovai Köztársaságban. Sandunak több mint 15 százalékos előnye van a szavazatok 99,86 százalékos feldolgozottsága mellett.

A CEC által ismertetett előzetes eredmények szerint hétfő reggel 8 óráig a 2143 szavazókörzet közül 2140 jegyzőkönyvét összesítették, Maia Sandu az érvényesen leadott 1 628 370 szavazatból 938 390-et kapott, ami 57,63 százalékot jelent.

Ellenfelére, a jelenlegi államfőre, a függetlenként induló, de a Szocialisták Pártjának támogatását élvező Igor Dodonra 689 980 szavazó adta voksát, ami 42,37 százaléknak felel meg.

(Nyitóképen: Maia Sandu és Klaus Iohannis tavaly júliusi bukaresti találkozója | Fotó: presidency.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X