Ludovic Orban egyelőre nem látja indokoltnak a szükségállapot bevezetését


-A A+

Ha az esetszámok nem nőnek, nem indokolt a szükségállapot bevezetése - mondta kedden Ludovic Orban az egészségügyi minisztérium székhelyén.

A kormányfőtől azt kérdezték az újságírók, hogy mennyire látja valószínűnek a szükségállapot bevezetését a választásokat követően. „Ha a helyzet ellenőrzés alatt lesz, ha nem nőnek az esetszámok, akkor nem lesz szükség ilyen intézkedésre. Egyértelműen elmondtuk már, hogy nem akarunk további korlátozásokat” – felelte Orban. A miniszterelnök úgy vélekedett, nem biztos még, hogy a járványügyi görbe ellaposodott, noha múlt héten az esetszám enyhén csökkent az előtte való héthez képest.

Kifejtette: nagyon sokan vannak, akik terjeszthetik a járványt. Más országokban az esetszámok exponenciálisan nőttek, ennek nálunk elejét kell venni, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést - tette hozzá Orban.

 

Az ország jelenlegi PCR tesztelési kapacitása napi 53-54 ezer

Románia jelenlegi PCR tesztelési kapacitása a koronavírusra napi 53-54 ezer - jelentette ki kedden Ludovic Orban kormányfő, elmagyarázva, hogy azért nem végeznek a jelenleginél több tesztet naponta, mert vagy nincs ennél több erre irányuló kérés, vagy pedig a mintavételek számának kapacitása korlátozott.

A kormányfőt az egészségügyi minisztériumban lezajlott munkamegbeszélés után kérdezték ebben az ügyben, megemlítve neki, hogy korábban azt nyilatkozta, szándékukban áll napi 50 ezerre növelni az ország tesztelési kapacitását, de a naponta elvégzett tesztek száma nem mutat ilyen fokú emelkedést.

(Címlapi fotó forrása: Facebook/Partidul National Liberal)








EZT OLVASTA MÁR?

X