Alkotmányellenesnek találták az energetikai nagyvállalatok monopóliumának kedvező törvényt


-A A+

Az alkotmánybíróság (CCR) szerdán megállapította, hogy az adótörvénykönyv 435-ös cikkelyét módosító törvény, amely kimondja, hogy azoknak a kereskedelmi cégeknek, amelyek energetikai termékek nagybani forgalmazásával és eladásával szándékoznak foglalkozni, megfelelő raktárhelyiségekkel kell rendelkezniük, alkotmányba ütközik.

A taláros testület ezzel elfogadta azt az alkotmányossági kifogást, amelyet 87, a Mentsétek meg Romániát Szövetséghez (USR), a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL), a Népi Mozgalom Párthoz (PMP) tartozó, illetve független parlamenti képviselő nyújtott be, illetve azt is, amelyet a kormány nyújtott be, megállapítva, hogy a 2015/227-es adótörvénykönyv 435-ös cikkelyét módosító és kiegészítő törvény teljes egészében alkotmányellenes.

A beadványban az USR rámutatott, hogy a jogszabály korlátozza a versenyzők számát az energetikai termékek piacán és megszegi az áruk szabad áramlásának elvét, amelyet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 34-36-os cikkelye garantál. Az USR beadványa szerint sok vállalat nem tud már eleget tenni a kiszabott feltételeknek és így kiesik a versenyből, ez pedig monopóliumhelyzetbe juttatja az ágazatban tevékenykedő, Romániában jelenlevő négy nagy vállalatot (Petrom, Lukoil, Rompetrol, Mol).

A képviselőház szeptember elején fogadta el az illető jogszabályt, miután a kormány negatívan véleményezte azt és a szenátus elutasította.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X