Ciolacu szerint Iohannisnak a PNL antennaidejében kellene nyilatkoznia


-A A+

Panaszt tett a Szociáldemokrata Párt (PSD) az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), kérve, hogy ezután Klaus Iohannis államfő nyilatkozatait a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) járó választási műsoridőn belül sugározzák.

Marcel Ciolacu PSD-elnök egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy az államfő az elmúlt napokban adott nyilatkozataiban nem az Államelnöki Hivatal tevékenységét ismertette, hanem választási propagandát folytatott. „Iohannis megsértette az alkotmányt és a törvényt. És a jóérzés ellen is vétett. Ideje lenne, hogy fizessen is a hibáiért. A december 6-i választáson is" – fogalmazott Ciolacu.

A CNA-hoz benyújtott panaszban a szociáldemokraták többek között felróják, hogy Klaus Iohannis államfő ürügyként használta fel a 2019-es államfőválasztás első évfordulóját arra, hogy nyilatkozatot adjon a Cotroceni-palotából, amelyet tájékoztató jellegű műsorok keretében közvetítettek, noha az választási műsorba illett volna, hiszen „egyértelműen a PNL-t támogató és a párt választási ellenfelét, a PSD-t rágalmazó üzeneteket fogalmazott meg".

A szociáldemokraták szerint ugyanakkor Iohannis az alkotmány ellen is vétett, az alaptörvény 80. cikkelye ugyanis közvetítői szereppel ruházza fel az elnököt és tiltja, hogy részt vegyen a választási kampányban.

A PSD szerint Iohannis a kedd esti élő bejelentkezésével nehéz helyzetbe hozta a rádió- és televízió-csatornákat, „ugyanis egy, látszólag az államfő tevékenységéről szóló tájékoztató műsor egyik percről a másikra választási műsorrá változott", így a műsorszolgáltatók nem tudtak eleget tenni ama kötelezettségüknek, amelyet a választási műsorokkal kapcsolatban a CNA-hoz benyújtott dokumentumokban vállaltak.

„Klaus Iohannis államfő élő bejelentkezésével ugyanakkor a Nemzeti Liberális Párt jogtalanul többlet műsoridőre tett szert, ami sérti a CNA 2020. október 21-én kiadott 603-as határozatát" – írta Ciolacu.

A PSD azzal az igényléssel fordult a CNA-hoz, hogy utasítsa a műsorszolgáltatókat, hogy Iohannisnak a választási kampány alatt elhangzó nyilatkozatait a PNL-nek járó műsoridőn belül sugározzák.

Iohannis: az elnök nem cenzúrázható

Klaus Iohannis szerda kora esti nyilatkozatában, újságírói kérdésre, úgy reagált a PSD keresetére, hogy „Románia elnöke nem cenzúrázható", és továbbra is véleményének fog hangot adni a romániai társadalmat érintő kérdésekben.

„Az elnök nem hallgathat bizonyos kérdésekben, és ki is kell fejtenie a véleményét” – mondta.

Iohannis kedden kijelentette, hogy a december 6-i parlamenti választásokon „véglegesen eltávolítható a PSD” a hatalomból, s ez a nyilatkozat váltotta ki a szociáldemokraták nemtetszését.








EZT OLVASTA MÁR?

X