Zajlanak a parlamenti választások Romániában – percről percre tudósítunk az eseményekről


-A A+

Reggel hétkor megnyíltak az urnák, és elkezdődtek a 2020-as parlamenti választások. Este kilenc óráig több mint 18 millió polgár adhatja le a szavazatát. Közvetlenül urnazárás után nyilvánosságra kerülnek az exit poll felmérések. A legfontosabb tudnivalókat az egészségügyi előírásokról itt olvashatja. Cikkünk folyamatosan frissül.

20:44
116 százalékos részvétel Vâlcea megyében

Rekordarányú, a kommunista rendszer választási komédiáit idéző részvételi arányt regisztráltak egy Vâlcea megyei faluban. A Roșiile községhez tartozó Pertești faluban kialakított 356-os számú szavazókörzetben a részvételi arány 17 órakor 116,27 százalék volt. A szavazókörzet nyilvántartásában 43 választópolgár szerepelt, ám délutánig már 50 személy voksolt. Közülük 19 lakhelye alapján szavazott az adott körzetben, 31 fő pedig pótlistán.

A faluban kialakított másik három szavazókörzetben normálisnak mondható, 50  százalék körüli volt a részvételi arány.

20:02
Nem engedtek voksolni tíz erdélyi magyart Németországban

Megakadályoztak a szavazásban 10 magyar nemzetiségű román állampolgárt a németországi Nürnbergben, tájékoztatta a Maszolt Hegedűs Csilla, az RMDSZ szóvivője. A választási bizottság arra hivatkozva tagadta meg az illetőktől a választási jog gyakorlását, hogy magyar lakcímkártyával igazolták, Románia határain kívül élnek.

A hatályos szabályozás értelmében minden külföldi ország egyetlen választókerületnek számít, a román állampolgárok ideiglenes tartózkodási engedély vagy letelepedési engedély birtokában bárhol voksolhatnak, függetlenül attól, hogy mely országban élnek.

Az RMDSZ panaszt tett a külügyminisztériumnál a magyar nemzetiségű választókat ért méltánytalan és törvénytelen eljárás miatt.

19:50

Átvette a vezetést a PSD a CURS Avangarde legfrissebb, 17:30-as felmérése szerint. A szociáldemokratákat 31,1 százalékon mérte a közvélemény kutató cég.

19:33
Kovászna megyében továbbra is elmarad a részvételi arány az átlagtól

Országos szinten jóval alacsonyabb a választókedv, mint négy évvel ezelőtt, de Háromszéken ennél is alacsonyabb, hiszen közel 2 százalékkal kevesebben adták le szavazatukat, mint az országos átlag. Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint Kovászna megyében este 7 óráig a közel 182 szavazópolgár 28,30 százaléka, azaz mintegy 52 200 polgár adta le voksát. (K. Zs.)

19:26

Ha a nap végén nem ugrik meg számottevően a választási kedv, megtörténhet, hogy negatív rekordot dönt a részvételi arány. Két órával urnazárás előtt még csak a választók 29,80 százaléka élt szavazati jogával.

19:16
Belügyminisztérium: 188 választással kapcsolatos bejelentés érkezett

Összesen 188 bejelentés érkezett eddig a szavazási folyamattal kapcsolatos incidensekről, ezek közül 57 nem igazolódott be – közölte vasárnap Monica Dajbog belügyi szóvivő. Ez idáig 33 bírságot róttak ki több mint 120 ezer lej értékben, 24 esetben pedig írásbeli figyelmeztetést adtak. Ugyanakkor 26 esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés, ezek kivizsgálása is folyamatban van – mondta Monica Dajbog. (Agerpres)

19:02
Nem engedtek szavazni egy 83 éves szebeni asszonyt

Feljelentést tett egy Szeben megyei nő, mivel nem engedték szavazni a 83 éves édesanyját. Az idős asszony az egyik szerdahelyi szavazókörzetben szeretett volna voksolni. A rendőrség megállapította, hogy a 83 éves nő szavazati joggal rendelkezik, s bűncselekmény történt, ha valóban megakadályozták, hogy éljen a jogával. A nyomozás folyamatban van.

A Szeben megyei rendőröket eddig három feltételezett választási bűncselekmény miatt riasztották.

18:40
Több mint 200 ezren szavaztak külföldön

Kelet-európai idő szerint vasárnap 18 óráig több mint 222 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választáson. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint ezek közül 21 329-et levélszavazatként adtak le.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 26 ezer román adta le voksát. A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 41 ezer, Nagy-Britanniában mintegy 23 ezer, Németországban több mint 26 ezer, Franciaországban csaknem tízezer, a Moldovai Köztársaságban pedig több mint 34 ezer állampolgár szavazott. (Agerpres)

18:28

Kelet-európai idő szerint vasárnap 17 órakor kinyitottak az Amerikai Egyesült Államok és Kanada Csendes-óceáni partján lévő szavazókörzetek is, és ezzel elkezdődött a szavazás második napja az amerikai kontinens nyugati felén is – tájékoztatott a külügyminisztérium. A közlemény szerint befejeződött a szavazás Új-Zélandon, Ausztráliában, a Koreai Köztársaságban, Japánban, Kínában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, a Szingapúri Köztársaságban, az Indonéz Köztársaságban, a Thaiföldi Királyságban, Vietnamban és Kazahsztánban. (Agerpres)

18:02

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, hogy a magyarok a románoknál valamivel kisebb arányban mentek el szavazni 17 óráig. Emlékeztetett, hogy a 15 órás adatok szerint még 4,6 százalékos volt ez a lemaradás.

18:45
18 órakor nem érte el a 30 százalékot a részvételi arány

Este hat órakor 27,88 százalékos volt a részvételi arány az Állandó Választási Hatóság szerint. Városon 2 712 006-an, vidéken 2 368 010-en szavaztak. Négy évvel ezelőtt a parlamenti választásokon 17 órakor meghaladta már a 30 százalékot a részvételi arány. Urnazárásig három óra van még hivatalosan, de akik 21 órakor sorban állnak a szavazóhelyiségek előtt, bemehetnek este kilenc után is.

17:37
Háromszéken továbbra is elmarad a szavazókedv az országostól

Országos szinten 17 óráig a szavazópolgárok 25,30 százaléka járult urnákhoz Kovászna megyében, ezzel szemben – az Állandó Választási Hatóság adatai szerint – Háromszéken délután 5 óráig a közel 182 ezer szavazópolgár 22,87 százaléka, azaz mintegy 41.500 polgár adta le voksát.

A háromszékiek vasárnap 214 szavazókörzetben voksolhatnak, ezáltal 4 képviselőt és 2 szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. (K. Zs.)

17:32

Vasárnap 5434 fogvatartott adta le voksát a parlamenti választásokon – tájékoztatott az országos börtönigazgatóság (ANP). A közlemény szerint a büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a választási folyamat, incidensekre sehol sem került sor. (Agerpres)

17:24

Nagyon szoros a küzdelem a két fő parlamenti párt között, a CURS Avangarde közvélemény kutató cég legfrissebb felmérése szerint. A szavazókörzetekből távozó választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint hajszállal a PSD vezet.

17:22
Vasárnap délutánig több mint 200 ezren szavaztak külföldön

Kelet-európai idő szerint vasárnap 16 óra 40 percig több mint 200 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választáson. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint ezek közül 21 329-et levélszavazatként adtak le.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 23 ezer román adta le voksát. A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 37 ezer, Nagy-Britanniában mintegy húszezer, Németországban több mint 22 ezer, a Moldovai Köztársaságban több mint 30 ezer állampolgár szavazott. A határokon túl élő román állampolgárok számára 748 szavazókörzetet alakítottak ki. Számukra a szavazás két napot tart, szombaton és vasárnap is helyi idő szerint 7 és 21 óra között várják őket az urnákhoz.

Azok a román állampolgárok járulhatnak az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél, akiknek külföldön van a lakhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük. Szavazni lehet útlevéllel, román személyi igazolvánnyal, s fel kell mutatni a befogadó ország hatóságai által kiállított tartózkodási engedélyt. (Agerpres)












EZT OLVASTA MÁR?

X