Zajlanak a parlamenti választások Romániában – percről percre tudósítunk az eseményekről


-A A+

Reggel hétkor megnyíltak az urnák, és elkezdődtek a 2020-as parlamenti választások. Este kilenc óráig több mint 18 millió polgár adhatja le a szavazatát. Közvetlenül urnazárás után nyilvánosságra kerülnek az exit poll felmérések. A legfontosabb tudnivalókat az egészségügyi előírásokról itt olvashatja. Cikkünk folyamatosan frissül.

17:10

A háromszéki rendőrség egy magánszemélyt és egy politikai pártot büntetett meg a kampánycsend megsértése miatt, közölte Radu Stroe. A rendőrségi szóvivő szerint egy kézdivásárhelyi személy a közösségi oldalon osztott meg politikai propagandaanyagot, amiért pénzbüntetést kapott.

Ugyanakkor egy háromszéki politikai párt hivatalos oldalán is megjelentek kampány jellegű anyagok, ezért a párt képviselőjét beidézték a rendőrségre, és büntetőjegyzőkönyvet állítottak ki kampánycsend megsértése miatt, tette hozzá a rendőrség szóvivője. Nem hivatalos információk szerint a büntetést az RMDSZ helyi szervezetére rótták ki, mivel a „magyar összefogásra” buzdítottak. Forrásunk szerint a hatóságok nem az „összefogás”, hanem a „magyar” kifejezésben találtak kivetnivalót.

16:27

Nem várt eredmény rajzolódik ki a politikai körökből kiszivárogtatott első exit-poll eredményekből. Az Adevărul napilap információi szerint a részeredmények alapján úgy tűnik, bejut a parlamentbe a szélsőségesen nacionalista Szövetség a Románok Egységéért (AUR).

16:27
Több mint 22 százalékos volt a részvételi arány 16 órakor

Vasárnap 16 óráig összesen 4 080 404 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 22,43 százaléka adta le voksát a parlamenti választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 2 208 232, vidéken 1 872 172 polgár járult az urnákhoz. Mozgóurnával 49 827 személy élt szavazati jogával. A 2016-os parlamenti választáson a választópolgárok 27,07 százaléka adta le voksát 16 óráig. (Agerpres)

15:54
Választási turizmus Brăila megyében

A választók megvesztegetése miatt büntetőjogi eljárást indított a rendőrség egy Brăila megyei férfi ellen. Az illetőt egy községi polgármester jelentette fel. A gyanúsított gépkocsival fuvarozott embereket települések között, hogy a pótlistákon több alkalommal szavazhassanak. Az illető pénzzel vette rá az embereket, hogy vegyenek részt a választási turizmusban.

Brăila megyéből eddig tíz, feltételezett választási bűncselekmény miatt tettek feljelentést. Ezek közül egy alaptalannak bizonyult, két esetben büntetőjogi eljárás indult, hét feljelentés ügyében pedig folyik a nyomozás.

15:49
Száznál több szabályszegést jelentettek 15 óráig

Összesen százegy bejelentés érkezett eddig a szavazási folyamattal kapcsolatos incidensekről, ezek közül 30 nem igazolódott be – közölte Monica Dajbog belügyi szóvivő. A szavazókörök megnyitása óta sehol nem jegyeztek a közrendet érintő különösebb problémákat. Ez idáig 33 bírságot róttak ki 85 ezer lej értékben, 11 esetben pedig írásbeli figyelmeztetést adtak ki. Ugyanakkor tíz esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés, ezek kivizsgálása is folyamatban van. (Agerpres)

15:38
Több mint 171 ezren adták le a szavazatukat külföldön 15 óráig

Kelet-európai idő szerint vasárnap 15 óráig több mint 171 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választásokon. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint 21 329 személy levélben voksolt.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 20 ezer román állampolgár adta le szavazatát.  A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 30 ezren voksoltak, Nagy-Britanniában több mint 15 ezren, Németországban több mint 17 ezren, Franciaországban több mint 7 ezren. (Agerpres)

15:38

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 19,4 százaléka adta le a szavazatát 15 óráig a vasárnapi választásokon. Az országos részvételi arány 20,4 százalékos volt. Barna Gergő szociológus a Maszolnak elmondta, a becslés szerint a magyarok 4,6 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni 15 óráig a románoknál. Kérdésünkre közölte: a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon ennél kisebb, 2,5 százalékos volt a magyar részvétel lemaradása az országoshoz képest.

15:17

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 15 óráig a polgárok 19,60 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 23,67 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 27,38 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

15:09

Kicsapta a biztosítékot Victor Pontanál, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonos üzenetben biztatja szavazásra a romániai magyarokat. A Pro Románia elnöke Figyelem! Figyelem! című Facebook bejegyzésében acsarkodik amiatt, hogy úgymond Magyarország beavatkozik a romániai parlamenti választásokba.

15:10

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken eddig egyetlen incidensről érkezett jelentés: részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára.

„A kórházból jelezték, hogy furcsán viselkedik az egyik urnabiztos, ráadásul úgy tudjuk, hogy az egészségügyi dolgozókat is minősíthetetlen hangnemben szidta. Jelöltként felmehettem a helyszínre, ahol kiderült, hogy az illető alkoholt fogyasztott. Ez bűncselekménynek minősül, eljárást fognak indítani ellene. A gond az, hogy ilyenkor leállítják a mozgóurnát, időt veszítünk. A szavazáshoz való jogunkat senki sem veheti el, a mozgóurna célja is éppen ez, hogy a mozgástehetetlen, beteg emberek is részt vehessenek a választáson” – tájékoztatott Miklós Zoltán képviselőjelölt.

„Több osztályon is járt már a mozgóurna, amikor a kollégáim jelezték, hogy nem megfelelően viselkedik az urnabiztos. Kórházunknak van alkoholtesztje, leteszteltük az illetőt, és pozitív eredményt kaptunk. Nyomban értesítettük a megyei választóbizottságot, ezt követően vérvételre is sor került, hogy minden kétségen kívüli legyen az eredmény. Sajnáljuk az esetet, a kórházi bennfekvőknek mindig biztosítottuk alkotmányos joguk gyakorlását, ezért mi is elnézést kérünk az incidensért, örvendünk, hogy a félbeszakadt szavazás folytatódik” – mondta el András Nagy Róbert, a megyei kórház menedzsere. (K. Zs.)

15:05
Továbbra is országos átlag alatti a háromszéki szavazókedv

Háromszéken a szavazókedv továbbra is elmarad az országos átlagtól, ám már nem az utolsó megyék közé tartozik. A Kovászna megyeiek délre kezdtek felzárkózni a választási részvétel szempontjából, de még mindig jóval az országos átlag alatti a szavazókedv. Az Állandó Választási Bizottság adatai szerint fél háromig országosan a szavazásra jogosultak 18,62 százaléka adta le voksát, ezzel szemben Kovászna megyében 16,31 százaléknyian, azaz közel 30 ezren szavaztak. 

Háromszéken eddig egyetlen incidensről érkezett jelentés. Értesülésünk szerint részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára. Úgy tudjuk, az egyik román pártszövetség által delegált magyar anyanyelvű urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A részeg urnabiztost megszondáztatták, és magas alkoholkoncentrációt mutattak ki a leheletében, ezért vért is vettek tőle. Az illető ellen panaszt tesznek a megyei választási bizottsághoz, amiért visszavonják a megbízatását és bűnvádi eljárást indíthatnak ellene. (K. Zs.)

14:31
Az USR-Plus győzött Új-Zélandon

Megszerezte az Új-Zélandon leadott szavazatok többségét, jelentette be az USR-Plus. A nagy időeltolódás miatt a szigetországban kezdődött legkorábban a voksolás, s vasárnap reggel véget is ért.

Bár a jobboldali pártszövetség a szavazatok abszolút többségét kapta meg Új-Zélandon, ez érdemben nem fogja befolyásolni a bukaresti parlament összetételét, a déli szigetországban ugyanis mindössze 87 érvényes voksot adtak le.

Az USR-Plus képviselőházi listája 54, míg a szenátusi 58 szavazatot kapott. A választások első számú esélyesére, a Nemzeti Liberális Pártra 17, illetve 14, a PSD-re pedig 6, illetve 7 személy voksolt.

Az RMDSZ nem szerzett szavazatot Új Zélandon.  

14:28

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 14 óráig a polgárok 16,77 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 20,23 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 23,71 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

14:20
Ponta: azt akarom, hogy 2021-ban kilábaljunk a válságból

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke úgy nyilatkozott, miután a fővárosi Jean Monnet líceumban leadta voksát, hogy azokra az emberekre szavazott, akik 2021-ben ki tudják vezetni az országot a válságból.

„Mint mindig, most is valami mellett szavaztam, nem valami ellen. Tudom, hogy sokan valami ellen szavaznak. Én „pró”-szavazó vagyok, és azt akarom, hogy 2021-ben kilábaljunk a válságból. Ezért szavaztam, és azokért az emberekért, akik ezt meg tudják valósítani” – jelentette ki Victor Ponta, aki ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy 2021 egy jobb év lesz.

14:06
Zakariás Zoltán: „Amit ma nem teszünk meg, azt holnap már nem tehetjük meg”

„A szavazatomat arra adtam, hogy a megyében a következő négy évben magyar emberek képviselhessék térségünk érdekeit” – mondta Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség Hargita megyei képviselőjelöltje. Hangsúlyozta, a szavazóhelyiségben semmilyen kockázatát nem találta annak, ami a járványügyi veszélyeztetettséget növelné.

„Nem kellett személyesen érintkezzek senkivel, a személyi igazolványomat én kezeltem, teljes biztonságban adhattam le a voksomat” – fogalmazott az udvarhelyi politikus.

„Mindenkit arra biztatok, hogy éljen szavazati jogával, mert amit ma nem teszünk meg, azt holnap már nem tehetjük meg. Ez a tétje a mai szavazásnak” – nyilatkozta a Maszolnak Zakariás. (Sz. Cs.)












EZT OLVASTA MÁR?

X