Zajlanak a parlamenti választások Romániában – percről percre tudósítunk az eseményekről


-A A+

Reggel hétkor megnyíltak az urnák, és elkezdődtek a 2020-as parlamenti választások. Este kilenc óráig több mint 18 millió polgár adhatja le a szavazatát. Közvetlenül urnazárás után nyilvánosságra kerülnek az exit poll felmérések. A legfontosabb tudnivalókat az egészségügyi előírásokról itt olvashatja. Cikkünk folyamatosan frissül.

14:04

Csak 4 erdélyi megyében nagyobb a részvételi arány az országos átlagnál.Egyelőre úgy tűnik, a PSD-nek jobban sikerült mozgósítania a választóit, mint a jobboldali pártoknak. A 13 órai adatok azt mutatják, hogy a választási kedv a hagyományosan a szociáldemokraták szavazóbázisának számító megyékben a legmagasabb.

13:54

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 13,5 százaléka adta le a szavazatát 13 óráig a vasárnapi választásokon. Az országos részvételi arány 14,5 százalékos volt. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, a becslés szerint a magyarok 7 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni 13 óráig a románoknál. Emlékeztetett, hogy a 10 órás becslés szerint még 16 százalékos volt ez a lemaradás.

13:24
Winkler Gyula: ott kell lennünk, ahol a rólunk szóló döntéseket meghozzák

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke elmondása szerint bizalommal és reménységgel szavazott az erdélyi magyar összefogásra, az összetartozás jegyében.

„Az összefogás erejét szavazataink adják. Ha sokan leszünk ma, ha sokan szavazunk, a következő négy évben ott leszünk, ahol a rólunk szóló döntéseket meghozzák. Ne a félelem, hanem a bátorság határozza meg a mai napunkat. Erre biztassuk barátainkat, ismerőseinket is: a választás nem jelent egészségügyi kockázatot, de ha otthon maradunk, jövőnket kockáztatjuk. Minden magyar szavazat számít! Győzzön a magyar összefogás!” – mondta Winkler Gyula

13:20

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 13 óráig a polgárok 13,85 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 16,62 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 19,84 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

 

 

13:19
Borboly Csaba: „A döntéseket meghozhatják velünk együtt vagy minket kihagyva”

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Csíkszeredában, a József Attila Általános Iskola épületében belállított szavazókörzetben adta le voksát. A politikus a szavazása után elmondta: „a döntéseket meghozhatják velünk együtt vagy minket kihagyva. Fontos, hogy ne nélkülünk hozzanak döntéseket Bukarestben. Arra kérek mindenkit Székelyfölről, Csíkból, Hargita megyéből, hogy menjen el szavazni! Pár percbe kerül, és biztonságos”.



 

A politikus hozzátette abban bízik, hogy a fiatalok is nagy számban mennek el szavazni, hiszen ez a választás róluk is szól. „Ahhoz, hogy itthon a fiatalokat támogató intézkedéseket foganatosítsunk, szükségünk van bukaresti támogatásra.  Kedves fiatalok, arra kérlek, szánjátok rá ezt az időt, és gyertek el szavazni!” – szólított fel Borboly Csaba.  

13:10
Tánczos Barna: erőt kell felmutatniuk a magyar szavazóknak

Tánczos Barna szenátorjelölt Csíkszentgyörgyön járt a Csíkszentkirályon megejtett voksolása után. Elmondása szerint azért ment el a szomszédos községbe, mert ott az egyik szavazókörzetben Hargita megye egyik legnagyobb részvételi arányát jelezték, a másikban pedig a legalacsonyabbat, egy olyan községben, ahol bonyolult a politikai helyzet.

„Ma egy olyan nap van, amikor nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne fogjunk össze. Ma elsősorban magyarok vagyunk. Székelyek vagyunk. Azt az erőt mutassuk fel, amelyet a legnagyobb megpróbáltatások alatt is fel tudtak mutatni a székelyek! Fontos az, hogy ma ott legyünk az urnáknál!” – jelentette ki a szenátorjelölt.

13:02
Eddig 15 ezer lej értékben bírságoltak szabálysértés miatt

Hat választási szabálysértés miatt 15 000 lej értékben szabtak ki bírságot, és két írásbeli figyelmeztetést is kiadtak – közölte vasárnap délben Monica Dajbog belügyi szóvivő. Feljelentés érkezett öt büntetőjogi besorolás alá eső ügyről is. Mindeddig nem történt komolyabb incidens, amely megzavarta volna a választás folyamatát. Monica Dajbog elmondása szerint a szavazás kezdete óta 29 feljelentést regisztráltak a választási folyamattal kapcsolatos lehetséges rendellenességekről, ebből 10 az eddig elvégzett ellenőrzések nyomán alaptalannak bizonyult. Azt is leszögezte, hogy minden választási incidenst azonnal és pártatlanul kivizsgálnak.

12:56
Délig több mint 117 ezren szavaztak külföldön

Kelet-európai idő szerint vasárnap 12 óráig több mint 117 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott a parlamenti választáson. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) honlapja szerint ezek közül 21 329-et levélszavazatként adtak le.

Spanyolországban, ahol a legtöbb (140) szavazókörzetet alakították ki, ez idáig több mint 12 ezer román állampolgár adta le voksát. A 137 olaszországi szavazókörzetben több mint 20 ezren voksoltak, Nagy-Britanniában több mint 9000, Németországban több mint 10 ezer. A külügyi tárca emlékeztet, hogy a határokon túl élő román állampolgárok a külföldön megnyitott 748 szavazókörzet bármelyikében élhetnek szavazati jogukkal. (Agerpres)

12:45
Felfüggesztették a szavazást egy bukaresti szavazókörzetben

Felfüggesztették vasárnap délben a szavazást egy bukaresti választási helyiségben miután a szavazókörzeti választási iroda egyik tagjánál koronavírus-fertőzést igazoltak – közölte Monica Dajbog. A belügyminisztérium szóvivője szerint az egyik politikai párt képviselőjéről van szó. Dajbog elmondta: a férfitől szombaton vettek mintát, vasárnap kapta meg a pozitív eredményt. (Agerpres)

12:36
Egész napos városházi ügyelet tartanak fenn Csíkszeredában

Egész nap elérhető ügyeletet működtet a szavazással kapcsolatos felvetések fogadása érdekében a csíkszeredai városháza vasárnap. A választásokkal kapcsolatos észrevételeivel, kérdéseivel bárki hívhatja a 0726–242103-as telefonszámot. A hargitai megyeszékhelyhez kapcsolódó hír még, hogy a lakosság-nyilvántartó közszolgálat, valamint a városháza pénztára is nyitva tart azon ügyfelek számára, akik sürgősen személyi igazolványt igényelnek a szavazás miatt: 7.00 és 21.00 óra között fogadják az ügyfeleket. (F. E.)

12:16

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 12 óráig a polgárok 10,69 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 12,47 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 15,69 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

 

 

12:01
Bíró Barna Botond: „Aki ma szavaz, az nem csak a jelennel törődik”

„Aki ma elmegy szavazni, az az erdélyi magyarság jövőjének biztonságára vigyáz” – mondta Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat udvarhelyszéki alelnöke, aki szülőfalujában, az alig 200 főt számláló Városfalván (Homoródszentmárton község) adta le a voksát vasárnap reggel 9 órakor.

„A szülőföldnek a szeretete abban is megnyilvánul, hogy amikor lehetőségünk adódik, akkor teszünk azért, hogy gazdagodhasson, hogy élhetőbb legyen, otthonosabbá váljon. A mai napon minden magyar ember tehet ezért” – mondta az udvarhelyszéki politikus. „Aki ma szavaz, az nem csak a jelennel törődik, hanem odafigyel a felnövő generációk jövőjére is! Vigyázzunk arra, hogy mit adunk, mit hagyunk örökségül számukra! Mindannyiunkra szükség van ma!” – fogalmazott Bíró Barna Botond. (Sz.Cs.)

11:56
Biró Rozália: „Mindannyiunk felelőssége az, hogy ma elmenjünk szavazni”

„Ma azért szavaztam, hogy a magyar összefogásnak erőt adjak. Azért szavaztam, hogy megkerülhetetlen tényezők legyünk Románia parlamentjében, hogy a közösségünk érdekeit képviselni és érvényesíteni tudjuk” – mondta Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő.

Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, az a meggyőződése: „mindannyiunk felelőssége az, hogy ma elmenjünk szavazni és összefogást, egységet mutassunk fel azért, hogy a következő négy évben építkezni tudjunk”. (B. B.)

11:51
László Attila: érdemes felvállalni a szavazással járó rizikót

„Én már szavaztam, és mindössze három percet vett igénybe. Azért szavaztam, hogy minél erősebb legyen a képviseletünk a román parlamentben, és hogy az erdélyi magyar közösség képviselve legyen. Nehéz időben mindig összefogtunk, hála Istennek eddig is, és remélhetőleg ezt követően is” – fogalmazott a Kolozs megyei RMDSZ szenátorjelöltje.

László Attila hozzátette, hogy a magyar–magyar összefogásnak az eredményeképpen reméli, hogy olyan parlamentet sikerül összehozni, ahol nélkülük nem lehet dönteni. Emellett kiemelte azt is, hogy biztonságos volt a szavazás, és minden biztonsági feltételt betartanak és biztosítottak. „Gondolok itt a hőmérsékletmérésre, kézfertőtlenítésre. Betartatják a távolságokat, és ebben a pillanatban én azt látom, hogy biztonságos a szavazás, és érdemes ezt a rizikót felvállalnunk” – nyilatkozta a szenátorjelölt. (L. A.)

11:47
Vincze Loránt: a következő négy évbe fektetünk be

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke délelőtt Marosvásárhelyen élt szavazati jogával. Mint mondta, erős magyar képviseletre szavazott, amely jelen van Románia parlamentjében, és amely megkerülhetetlen tényezővé tud válni, bele tud szólni az ország döntéseibe. Az EP-képviselő szerint a következő néhány év meghatározó lesz Románia történelmében.

„Négy éven keresztül nem lesznek választások, ezt az időszakot építkezésre, fejlesztésekre kell fordítani. Két fontos dolog van, amit minden ember emleget. Az egyik az oktatás, az egészségügy: a járvány rámutatott arra, mekkora gondok vannak ebben a két rendszerben. De az infrastrukturális beruházások, illetve a gazdaságfejlesztés is ilyen fontos területet jelent. Ugyanakkor a magyar közösség szempontjából rendkívül fontos, hogy megőrizzük azokat a jogokat, amelyeket megszereztünk az elmúlt évtizedekben, és ezekhez még hozzátegyünk, kibővítsük ezeket. Úgyhogy mindenkit arra biztatok, éljen szavazati jogával" – hangsúlyozta Vincze Loránt a szavazást követően.












EZT OLVASTA MÁR?

X