Zajlanak a parlamenti választások Romániában – percről percre tudósítunk az eseményekről


-A A+

Reggel hétkor megnyíltak az urnák, és elkezdődtek a 2020-as parlamenti választások. Este kilenc óráig több mint 18 millió polgár adhatja le a szavazatát. Közvetlenül urnazárás után nyilvánosságra kerülnek az exit poll felmérések. A legfontosabb tudnivalókat az egészségügyi előírásokról itt olvashatja. Cikkünk folyamatosan frissül.

11:46
Hajdu Gábor: „Izgalommal és bizakodással teli a mai nap”

Csíksomlyón adta le szavazatát Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselőjelölt, aki az RMDSZ számára kedvező eredmények esetén Korodi Attilát válthatja a bukaresti törvényhozásban. A képviselői székért első alkalommal versenybe szálló jogász, vállalkozó „izgalommal és várakozással telinek” nevezte a választások napját.

A jelölt elmondta: szavazás előtt betért a csíksomlyói kegytemplomba és a választások, valamint az elkövetkező évek eredményességéért fohászkodott. A képviselőjelölt hangsúlyozta: a fiataloknak, Erdély magyar lakosságának olyan életkörülményeket kell teremteni, amely által növelhető a gyermekvállalási kedv. (F. E.)

11:39
Hegedüs Csilla erős magyar képviseletre szavazott

„Ma azért szavaztam, hogy legyen egy olyan erős magyar képviseletünk Bukarestben, amely nélkül nem lehet döntéseket hozni a jövőnket illetően, amely bátor projekteket valósít meg, azért, hogy fiataljaink itthon maradjanak, hogy új és kihívásokkal tele munkahelyek jöjjenek létre, támogassák műemlékeink felújítását, szem előtt tartsák az emberek biztonságát és egészségét!” – nyilatkozta szavazata leadása után Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és szóvivője. (RMDSZ)

11:35
Véget értek a parlamenti választások Aucklandban

Jó körülmények között zajlottak, és véget értek a parlamenti választások Aucklandban anélkül, hogy meg kellett volna hosszabbítani a szavazókörzet nyitva tartását - tájékoztatott a külügyminisztérium. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) kimutatása szerint Új-Zélandon 93 román állampolgár adta le voksát. Romániai) idő szerint 12 órakor bezárnak az ausztráliai körzetek is, Canberrában, Melbourne-ben és Sydney-ben. Jelenleg 694 külföldi körzetben van folyamatban a szavazás. (Agerpres)

11:32
Csoma Botond: úgy érzem, hogy történelmet írhatunk

„Azért mentem el ma szavazni, mert úgy érzem, hogy történelmet írhatunk. Ha sokan leszünk ma egy gyenge román részvétel mellett, akkor sikeresek lehetünk a választásokon. Ha arányunkon felül teljesítünk, akkor egy erős képviseletet tudunk biztosítani Bukarestben” – fogalmazott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, képviselőjelölt.

Csoma Botond szerint vannak pozitív példák, például a Vajdaság helyzete, ahol idén a magyar politikai alakulat nagyon jól szerepelt és sokkal több mandátumot tudtak megszerezni, mint ezelőtt négy évvel. Mint fogalmazott: az erdélyi magyaroknak is megvan az esélye erre, hogyha sokan elmennek szavazni. Mivel ezúttal „minden magyar ember egy listán szerepel, megvalósult az összefogás, és végre minden magyar ember egy célért küzd”. A képviselőjelölt emlékeztetett: ez az összefogás annyit ér, ahányan támogatják szavazatukkal, és ő is azért ment el választani, hogy erős képviseletük legyen Bukarestben, és hatékonyan tudják a magyar közösséget képviselni. (Lőrincz Anna)

11:33
FRISSÍTVE - Részeg urnabiztos vitte a mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházba

Részeg urnabiztos vitt mozgóurnát a sepsiszentgyörgyi kórházban fekvő betegek számára. Értesülésünk szerint az USR-Plus által delegált urnabiztos vitatkozott a kórház alkalmazottaival. A megyei választási bizottság vizsgálja az esetet.

FRISSÍTÉS: A részeg urnabiztost szondába fújatták amely magas alkohol koncentrációt mutatott leheletében ezért vért is vettek tőle. Az illető ellen panaszt tesznek a megyei választási bizottsághoz amiért visszavonják a megbízatását és bűnvádi eljárást indíthatnak ellene. (K. Zs.)

 

11:24
Antal Lóránt: „Az otthonmaradással másokat erősítünk”

„Arra szavaztam, hogy erős érdekképviselete legyen az erdélyi magyarságnak Románia parlamentjében, hiszen így tudjuk csak megvalósítani azt, hogy hangunkat hallassuk minél hangosabban azon a romániai politikai színtéren, ahol sokszor megpróbáltak minket ellehetetleníteni” – mondta Antal Lóránt, Hargita megyei szenátorjelölt. A fiatal politikus, aki délelőtt 10 órakor szavazott Székelyudvarhelyen, üzent azoknak is, akik – véleménye szerint – megpróbálják elbagatellizálni ezt a történelmi lehetőséget.

„Azt üzenem nekik, hogy az otthonmaradással is szavaznak, de sajnos nem a magyar összefogásra, hanem másokat erősítenek. Arra buzdítok mindenkit, hogy éljen a szavazati jogával és a szabályokat betartva, egymásra figyelve vegyen részt a választásokon hiszen ez kötelezettség is. Éljünk ezzel a joggal és erősítsük meg a Magyar Összefogást!” – összegzett Antal Lóránt. (Szász Csaba)

11:24

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 11 óráig a polgárok 7,68 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 7,78 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 11,53 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában.

 

 

11:14
Tamás Sándor szerint a vasárnapi szavazás egyben népszámlálás is

„A mai választás nem csak egy szavazás. Ez egy népszámlálás, erdélyi magyar népszámlálás. Akkora erőnk lesz a bukaresti parlamentben, akkora erőnk tud lenni Romániában, ahányan ma szavazunk” – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke vasárnap, miután leadta szavazatát Kézdivásárhelyen.

A politikus kifejtette: arra buzdít mindenkit, hogy éljen a jogával, szavazzon az erdélyi magyar képviseletre azért, hogy „ne a bukarestiek döntsék el helyettünk a mi sorsunkat, azért, hogy mi tudjunk a bukaresti parlamentben dönteni és beleszólni azokba a kérdésekbe, amelyek minket is érintenek. Szavaztam, szavazz te is, szavazzon Ön is!”.

11:05

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 4,6 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon 10 óráig. Az országos részvétel 4,97 százalékos volt. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, a becslés szerint a magyarok 16 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni a románoknál. Hasonló volt a részvételi különbség 10 órakor a 2016-os parlamenti választásokon is.

10:45
Cseke Attila: félő, hogy a román ultranacionalisták bekerülnek a parlamentbe

A mai választás tétje, hogy az erdélyi magyarságnak mennyire lesz erős képviselete a román parlamentben, hogyan tudjuk majd védeni az érdekeinket, jogainkat, a nyelv- és szimbólumhasználatot, illetve a helyi közösségek fejlődését, fejlesztését hogyan tudjuk majd támogatni – mondta szavazata leadása után Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök.

 „Fennáll annak a veszélye, hogy a román ultranacionalisták be fognak kerülni a romániai parlamentbe, ezért is nagyon fontos, hogy a következő négy évben erőd érdekképviselete legyen a magyar közösségnek, ott legyünk, ahol a döntések születnek, hogy rólunk, nélkülünk ne döntsenek” – fogalmazott a szenátorjelölt. (Borsi Balázs)

10:43
Országosan Kovászna megyében a legcsekélyebb a szavazókedv délelőtt

Háromszéken vasárnap 181 419 polgárt várnak az urnákhoz, akik 214 szavazókörzetben adhatják le voksukat. A háromszékiek négy képviselőt és két szenátort küldhetnek a bukaresti parlamentbe. Ezekért a mandátumokért összesen 55 képviselőjelölt és 37 szenátor jelölt versenyzik különböző pártok színeiben vagy függetlenként. Kovászna megyében minden szavazókörzet megnyílt reggel 7 órakor és este 9 óráig tartanak nyitva.

A voksolás törvényességét és a szavazókörök biztonságát 127 rendőr, 40 csendőr, 32 tűzoltó és 5 más belügyi alkalmazott felügyeli. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) által közölt adatok szerint 10 óráig Kovászna megyében szavaztak a legkevesebben. Az első három órában mintegy 6700 háromszéki járult az urnákhoz, azaz 3,56 százaléknyian adták le voksukat. (Kovács Zsolt)

10:31
Bukarestben történtek kisebb incidensek a szavazás körül

Különösebb problémák nélkül kezdődött el a szavazási folyamat vasárnap reggel, történt néhány incidens, ezek azonban nem befolyásolták a voksolás menetét – közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Bukarestben 2000 lejre megbírságoltak egy férfit az egységes segélyhívószám visszaélésszerű használata miatt, az illető ugyanis azért hívta az 112-t, hogy feljelentést tegyen valaki ellen, aki állítása szerint nem viselt maszkot, ez azonban nem igazolódott be az ügyben végzett ellenőrzések nyomán. Ugyancsak Bukarestben három körzeti választási iroda egy-egy tagjának orvosi ellátásra volt szüksége, kettőnek ájulás miatt, egy harmadik személynek pedig azért, mert megvágta a kezét egy papírvágó késsel. (Agerpres)

10:23
Oltean Csongor: „Mutassuk meg, hogy nekünk, fiataloknak nem mindegy!”

„Arra szavaztam, hogy legyen erős képviseletünk Bukarestben az elkövetkező négy évben, illetve arra, hogy legyen nekünk, fiataloknak és a mi gyermekeinknek jövője itthon, Romániában” – mondta Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke és az erdélyi magyar fiatalság képviselőjelöltje Nagyváradon.

A Bihar megyei képviselői listán szereplő ifjúsági jelölt arra biztat mindenkit, főleg a fiatalokat, hogy menjenek el szavazni, ez mindössze tizenöt percbe kerül és biztonságos körülmények között elvégezhető.„Arra kérek mindenkit, hogy segítsenek az idősebbeknek is részt venni a mai választáson, mutassuk meg, hogy nekünk, fiataloknak nem mindegy!” – tette hozzá Oltean Csongor. (B. B.)

10:23
Szabó Ödön: akár történelmet is írhatunk

„Azért szavazunk ma, hogy megerősítsük a magyar közösség összefogását, és azért, hogy amit harminc évvel ezelőtt elkezdtünk, intézmények létrehozását, kulturális, oktatási, egyházi támogatásokat próbáljunk a saját közösségünknek megszerezni és megtartani” – fogalmazott Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, miután leadta szavazatát a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban lévő szavazókörzetben.

 „Nagyon fontos pillanat ez, hisz akár történelmet is írhatunk azzal, ha a számarányunknál nagyobb mértékben megyünk el ma választani, lehetőséget adva arra, hogy jó helyzetbe kerüljünk, akár a mérleg nyelve lehessünk az elkövetkezendőkben” – mondta a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. Szabó Ödön szerint a választók előtt ma kettős cél kell hogy lebegjen: a magyar összefogás és képviselet megerősítése, és az utóbbi időszakban erőre kapó román nacionalizmust visszaszorítása. (Borsi Balázs)

10:17

Szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát a vasárnapi parlamenti választások alkalmával Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Voksának leadását követően a politikus elmondta: annak érdekében szavazott, hogy az erdélyi, romániai magyarságnak „erős, megkerülhetetlen” képviselete legyen a parlamentben. Kelemen Hunor úgy fogalmazott, hogy „nehéz idők” jönnek, a politikai képviselet legfontosabb feladata pedig az emberek biztonságának a megteremtése lesz.

Újságírói kérdésre Kelemen Hunor elmondta: a választásokat követően az elsődleges feladat az ország jövő évi költségvetési törvényének megalkotása lesz. (F. E.)












EZT OLVASTA MÁR?

X