Zajlanak a parlamenti választások Romániában – percről percre tudósítunk az eseményekről


-A A+

Reggel hétkor megnyíltak az urnák, és elkezdődtek a 2020-as parlamenti választások. Este kilenc óráig több mint 18 millió polgár adhatja le a szavazatát. Közvetlenül urnazárás után nyilvánosságra kerülnek az exit poll felmérések. A legfontosabb tudnivalókat az egészségügyi előírásokról itt olvashatja. Cikkünk folyamatosan frissül.

10:15

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint vasárnap 10 óráig a polgárok 4,97 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon 5,27 százalékos, az idei helyhatósági választásokon 7,64 százalékos volt a részvétel ugyanebben az órában. 

 

 

09:58
Iohannis szerint „történelmi esélye” a polgároknak jobb parlamentet választani

A parlamenti választásokon való részvételre buzdította az állampolgárokat vasárnap Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, hogy minden voks számít.

„Nagyon fontos, hogy elmenjünk szavazni. (...) A választásokat nem a közvélemény-kutatásokban, hanem az urnáknál kell megnyerni, és egyértelmű, hogy minden szavazat számít. Kedves románok, nagyon fontos, hogy elmenjenek szavazni” – fogalmazott az elnök, miután maga is leadta voksát a fővárosi Jean Monnet Líceumban berendezett szavazóhelyiségben. Az államfő hozzátette, rendkívül fontos nap a vasárnapi, hiszen „történelmi esélyük” van a polgároknak arra, hogy egy jobb parlamentet válasszanak, egy olyan parlamentet, amely valóban a román emberek problémáival foglalkozik és jó törvényeket hoz. (Agerpres)

09:48
Cioloş arra szavaztott, hogy új emberek nyerjenek mandátumot

Dacian Cioloş volt miniszterelnök, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) társelnöke arra szavazott, hogy új emberek nyerjenek mandátumot, mert szerinte itt az ideje, hogy közelebb hozzák a parlamentet a társadalomhoz, miután leadta voksát Zilahon.

„Olyan emberekre adtam a voksomat, akik nem támogatják a tolvajlás semmilyen formáját, olyanokra, akik építkezni mennek a parlamentbe, és nem előjogokért, olyan privilégiumokért, amelyeket egyébként el kell törölni, mert itt az ideje, hogy közelebb hozzuk a parlamentet a román társadalomhoz, és együtt valósítsuk meg a kívánt változásokat. (...) Természetesen a világjárvány után újjá kell építenünk Romániát, és fontos, hogy egészséges alapokra, becsületes és hozzáértő emberekkel építsük újra, hogy a helyére tegyük a politikát, hogy az emberekért dolgozzon, és ne hálózza be az egész közigazgatást és fordítsa egyébre a nemzeti vagyont” – mondta Cioloş. (Agerpres)

09:38
Egy rendőr véletlenül elsütötte fegyverét egy szavazókörzet közelében

Elsütötte véletlenül fegyverét vasárnap reggel hat óra körül egy szavazókörzet közelében egy Gorj megyei rendőr, senki nem sérült meg. A megyei rendőrség (IPJ) közleménye szerint az eset Turbarea településen történt, a rendőr fegyverellenőrzés közben véletlenszerűen leadott egy lövést. Senki nem tartózkodott a közelében, senki nem sérült meg. A rendőrség belső vizsgálatot indított az ügyben. (Agerpres)

09:16

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint  vasárnap 9 óráig a polgárok 2,78 százaléka adta le a szavazatát a parlamenti választásokon. A legkevesebben Kovászna (1,83), Beszterte-Naszód (1,97), Vaslui (1,97), Hargita (2,13) és Máramaros (2,16) megyében vettek részt a választásokon.

09:10

Szombat este 20 óráig 81 ezer külföldön élő állampolgár szavazott a romániai parlamenti választásokon. Többségük személyesen jelent meg a több mint négymilliós diaszpóra számára berendezett 748 külföldi szavazókör valamelyikénél, ahol már szombat reggel 7 órakor megkezdődött a szavazás, valamivel több 21 ezer voks pedig levélben érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt. A diaszpóra körében amúgy sem népszerű levélvoksolás megbízhatósága körül újabb kételyek merültek fel, miután kiderült, hogy a postára feladott válaszborítékok több mint egyharmada nem érkezett meg a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt. (MTI)

08:50
A PSD elnöke is leadta a szavazatát

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu Buzăuban adta le a szavazatát. Az urnáktól való távozásakor azt nyilatkozta a sajtónak: abban a reményben voksolt, hogy a választások után "a románok visszaveszik az életüket".

"Ma azért szavaztam, hogy a románok visszakaphassák az életüket, azért szavaztam ma, hogy Romániának holnaptól konkrét terve és hozzáértő szakemberei legyenek a járvány és a gazdasági válság kezelésére. Azokért szavaztam, akiknek nyugdíjra, gyerekpénzre, nyitott iskolákra van szükségük, de ugyanakkor az inkompetencia és tunyaság ellen is szavaztam. A román termelőkért és a román cégekért szavaztam, és arra buzdítok minden románt, hogy menjen el ma szavazni" - üzente Ciolacu. (Agepres)

08:40
Ludovic Orban leadta szavazatát, és erre biztat mindenkit

Ludovic Orban miniszterelnök reggel 8-kor adta le a szavazatát, és arra kérte a választókat, hogy kövessék a példáját. "Egy dinamikus, fejlődő, erejében bízó Romániára szavaztam" – nyilatkozta a kormányfő.

"Meghatározó nap a mai Románia jövendőbeli fejlődése tekintetében, a román állampolgárok ma eldönthetik, hogy milyen irányban haladjon tovább az ország. Ezért kérek mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, vegyen részt ezen alapvető döntés meghozatalában" - fogalmazott Orban, miután leadta voksát az Ilfov megyei Dobroeşti település egyik iskolájában kialakított szavazókörzetnél. (Agerpres)

08:30
Két exit poll felmérés készül a nap folyamán

A Központi Választási Iroda (BEC) két közvélemény-kutató cégnek, az Avangarde-nak és a CURS-nak engedélyezte exit poll felmérés készítését a parlamenti választások napján. Kérdezőbiztosaik az urnáktól távozó szavazók válaszait rögzítik. Az eredményeket urnazáráskor, 21 órakor teszik közzé. (Agerpres)

08:16
Váratlan akadályba ütközött Korodi Attila

Az első érdekesség máris befutott, méghozzá Csíkszeredából. Korodi Attila polgármester, az RMDSZ volt parlamenti képviselője a tervek szerint reggel 8 óra tájban adta volna le a szavazatát, ám az újságírók hiába várták a politikust. Az elöljáró személyes okokból maradt távol, és várhatóan későbbi időpontban jelenik majd meg a csíksomlyói választókörzetben. Előre láthatóan azzal a Hajdu Gáborral fog egy időben szavazni, aki éppen az ő megüresedett helyét foglalhatja el a parlamentben. (F. E.)

08:05

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint az urnanyitás utáni első orában a választók 1,29 százaléka adta le a szavazatát. Hargita és Kovászna megyében a legkisebb a szavazási kedv.












EZT OLVASTA MÁR?

X