RMDSZ-becslés 13 órakor: nőtt a magyarok szavazókedve a délelőtti órákban


-A A+

Az RMDSZ becslései szerint a romániai magyarok 13,5 százaléka adta le a szavazatát 13 óráig a vasárnapi választásokon. Az országos részvételi arány 14,5 százalékos volt.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, a becslés szerint a magyarok 7 százalékkal kisebb arányban mentek el szavazni 13 óráig a románoknál. Emlékeztetett, hogy a 10 órás becslés szerint még 16 százalékos volt ez a lemaradás.

„Ennek ellenére baj van, mert a székelyföldi megyékben ennél jóval nagyobb a lemaradás az országos részvételhez képest” – mondta a szóvivő. Hegedüs tájékoztatása szerint Hargita megyében 16, Kovászna megyében 21, Maros megyében 17 százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint az országos részvételi arány.

A szóvivő szerint az RMDSZ számára gondot jelenthet, hogy a székelyföldi városokban, illetve a szórvány megyékben (Brassó, Fehér, Szeben, Máramaros) is alacsonyabb a részvétel az országos aránynál, illetve a négy évvel ezelőtti választásokon mért 13 órás részvételnél.

Hegedüs Csilla valószínűsíti, hogy urnazáráskor az országos részvétel nem fogja elérni a 2016-ost arányt. „Ez egy történelmi esélyt is jelent, mert ha a magyarok nagy számban mennek el szavazni, akkor meg tudjuk erősíteni a közösség parlamenti képviseletét, nélkülünk nem tudnak döntéseket hozni, és meg tudjuk valósítani a programunkban megfogalmazottakat” – jelentette ki.








EZT OLVASTA MÁR?

X