Megkezdődött a szavazás második napja az amerikai kontinens nyugati felén is


-A A+

Kelet-európai idő szerint vasárnap 17 órakor kinyitottak az Amerikai Egyesült Államok és Kanada Csendes-óceáni partján lévő szavazókörzetek is, és ezzel elkezdődött a szavazás második napja az amerikai kontinens nyugati felén is – tájékoztatott a külügyminisztérium.

A közlemény szerint befejeződött a szavazás Új-Zélandon, Ausztráliában, a Koreai Köztársaságban, Japánban, Kínában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, a Szingapúri Köztársaságban, az Indonéz Köztársaságban, a Thaiföldi Királyságban, Vietnamban és Kazahsztánban.

A külügyi tárca emlékeztet, hogy a határokon túl élő román állampolgárok a külföldön kialakított 748 szavazókörzet bármelyikénél élhetnek szavazati jogukkal. A diaszpórában élőket helyi idő szerint 7 és 21 óra között várják az urnákhoz. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben tartózkodnak, vagy sorban állnak az épület előtt, 23 óra 59 percig még voksolhatnak. A szaktárca azt javasolja a szavazni kívánó román állampolgároknak, hogy tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedéseket mind a szavazókörzetnél, mind az oda vagy onnan haza vezető úton.

A minisztérium emlékeztet, hogy a 2015/208-as törvény értelmében azok a román állampolgárok járulhatnak az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél, akiknek külföldön van a lakhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük. Szavazni útlevél vagy román személyi igazolvány felmutatásával lehet, amelyekhez csatolni kell a befogadó ország hatóságai által kiállított tartózkodási engedélyt.

A diaszpórában élők akkor is élhetnek szavazati jogukkal, ha a személyi igazolványuk vagy útlevelük érvényessége 2020. március elseje és december 6. között lejárt.

A parlamenti választásokkal kapcsolatos információk és a külföldi szavazókörzetek interaktív térképe megtalálható a www.mae.ro weboldalon. Ugyanakkor a külföldön zajló választás részleteiről a 0040/21/431–2065-ös, normál díjszabású telefonszámon lehet tájékozódni. A szám december 7-én 20 óráig lesz állandó jelleggel hívható.

A választásokról szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.







EZT OLVASTA MÁR?

X