ActiveWatch: törvénytelenül zaklatták az ügyészek a magyar rádiósokat


-A A+

A legfőbb ügyésznél és a Legfelső Bírói Tanácsnál (CSM) panaszolta be az ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség azokat az ügyészeket, akik a civil szervezet szerint hatáskörükön túllépve, a sajtószabadságot korlátozó módon zaklatták a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének tagjait. Az ügynökség az eset kivizsgálását kéri.

Keddi közleményükben felidézik: a korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyésze május 24-én megjelent a rádió székhelyén, és – igazolványuk felmutatása nélkül – információkat kértek az intézmény igazgatónőjétől arról az interjútól, amelyet egy nappal előtte a magyar szerkesztőség munkatársai készítettek a bűnvádi eljárás alatt lévő Hargita megyei tanácselnökkel, Borboly Csabával, az önkormányzati testület csíkszeredai épületében.

Az interjút aznap készült sugározni a rádió. Az ügyészek két személyt hallgattak ki: Rákóczi Kinga riportert (az interjú készítőjét) és Szász Attila főszerkesztő-helyettest, a magyar szerkesztőség vezetőjét. A hatóságiak elkérték a személyi adataikat, arra hivatkozva, hogy a kihallgatásukról szóló jegyzőkönyvhöz szükségesek, ám ezt a dokumentumot utólag egyikük sem írta alá, mert még csak meg sem mutatták nekik. Azt sem magyarázták el Szászéknak, hogy milyen minőségükben (tanú, gyanúsított stb.) kerültek a vádhatóság figyelmébe. Ezzel a DNA az ActiveWatch szerint megszegte a büntetőjogi perrendtartás előírásait.

Az ügyészek arról faggatták Szász Attiláékat, hogy miért készült interjú Borboly Csabával, ki hozta ezt a döntést, milyen kérdések hangzottak el a beszélgetés során, mikor sugározzák az anyagot. Ugyanakkor elkérték a rádiótól az interjú hanganyagának másolatát, amit május 27-én meg is kaptak.

A történtekből okulva a sajtófigyelő ügynökség néhány ajánlást is megfogalmazott az újságírók számára. Ezek szerint azonnal forduljanak ügyvédhez, ha a hatóságiak információkat kérnek tőlük munkájukkal kapcsolatban; válaszadás előtt szólítsák fel kihallgatójukat, hogy pontosítsák, milyen minőségükben kell információkat kiszolgáltatniuk. Az ActiveWatch felhívja a sajtósok figyelmét, hogy az ügyvédjük megérkezéséig joguk van megtagadni a válaszadást, s joguk van másolatot kérni a kihallgatásukról készülő bármilyen iratról.

A vádhatóság embereit az interjú elkészítésének helyszíne is érdekelte. Szászéktól megtudhatták, hogy a beszélgetés Hargita Megye Tanácsának stúdiójában zajlott. Arról is faggatóztak, hogyan jutott be a riporter az önkormányzat épületébe, s milyen szerződés alapján használhatta a rádió ezt a stúdiót. Az ActiveWatch közleményében megállapítja: az ügyészek eljárása megfélemlítő hatású, korlátozza a sajtószabadságot és az újságírók öncenzúrájához vezet. A civil szervezet a DNA sajtóirodájához fordult kérdésekkel a történtekkel kapcsolatban.

Válaszában a vádhatóság azzal védekezett, hogy a sajtósok szakmai tevékenysége nem képezte a kihallgatás tárgyát. Magyarázatuk szerint az ügyészeket az érdekelte, hogy betartotta-e Borboly Csaba a szabadlábra helyezésének feltételeit. Ezek közé tartozik az is, hogy nem veheti fel a kapcsolatot a bűnvádi ügye tanúival és nem gyakorolhatja a megyei tanácselnöki hatásköreit.

Az ActiveWatch nem tartja kielégítőnek az ügyészség válaszát. Közleményük szerint a vádhatóság más módszereket is választhatott volna (kihallgatják a megyei tanács alkalmazottait, leellenőrzik a térfigyelő kamerák felvételeit) Borboly esetleges törvényszegéseinek kivizsgálására. „Így elkerülhették volna, hogy munkájuk a politikai rendőrség tevékenységére emlékeztessen” – állapítja meg a civil szervezet.

Szász: "nyomot hagytak" a történtek

Szász Attila kedden a maszol.ro kérdésére megerősítette: a két ügyész a sajtófigyelő ügynökség által leírt módon járt el május 24-én. A főszerkesztő-helyettes elmondta, nem fűz sok reményt ahhoz, hogy az ActiveWatch panasza következményekkel jár majd az ügyészségen, ám ahhoz igen, hogy az újságírók okulnak a történtekből, és figyelembe veszik a civil szervezet ajánlásait, ha a marosvásárhelyi rádiósokhoz hasonló helyzetbe kerülnek. Szász azt is megerősítette: a vádhatóság eljárása „nyomott hagyott” a magyar szerkesztőség életében.

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X