Ügyvivő miniszterelnök: a koronavírus-járvány kezelése és a költségvetés teljesítése a legfőbb feladat


-A A+

A koronavírus-járvány kezelését és az oltási stratégia gyakorlatba ültetése mellett az idei költségvetés teljesítését, valamint a jövő évi állami büdzsé elfogadását nevezte a legfontosabb feladatnak Nicolae Ciucă megbízott miniszterelnök kedd délben, első nyilvános megszólalásában a komrányfői minőségében.

Nicolae Ciucă védelmi minisztert hétfő este nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek Klaus Iohannis államfő, azután, hogy Ludovic Orban lemondott a posztról. Ciucă megbízatása az új kormány megalakulásáig tart; addig az ügyvivő kormánynak korlátozott jogköre van, nem hozhat rendeleteket és sürgősségi rendeleteket, nem nyújthat be törvénytervezeteket.

A védelmi miniszter – korábbi vezérkari főnök – kedd reggel vette át a mandátumát Klaus Iohannistól, és délben tartotta meg rövid, velős, katonás beszédét a kormány székhelyéül szolgáló Victoria-palotában.

 

Az ügyvivő kormányfő a legfontosabb feladatnak a koronavírus-járvány kezelését és az oltási stratégia gyakorlatba ültetését nevezte. Emellett a 2020-as költségvetés teljesítését és a jövő évi állami büdzsé kidolgozását sorolta az év vége prioritásai közé.

Klaus Iohannis államfő már hétfő este nyilvánvalóvá tette, hogy a vasárnapi választások nyomán kialakuló parlamenti erőviszonyok alapján egy jobbközép kormánykoalíciót képzel el az ország élére, és hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt személyt fogja felkérni kormányalakításra. E célból már kedden tárgyalásokat fog folytatni Iohanisszal a Ludovic Orban pártelnök vezette PNL-küldöttség.

A párthoz közeli forrásokra hivatkozva a G4Media portál arról írt, hogy nem elképzelhetetlen, hogy Ciucă lesz végül a kormányfőjelölt. A seregből tábornoki rangban tartalékba vonult hadügyminiszter szakmai pályafutása kikezdhetetlen, ráadásul politikailag se kompromittált, hiszen csak 2020 februárjában lépett be a PNL-be, azelőtt nem volt semmilyen pártnak a tagja (tavaly pártonk kívüliként kapott tárcát). Ez sokat nyomna a latban a bel- és külföldi partnerekkel folytatott tárgyalások során, ráadásul katonás precizitása tekintélyt parancsoló lenne a kormányban, amire most, a koronavírus-járvány idején nagy szükség van.

A most 53 éves Ciucă meggyőződéses euro-atlanti párti, részt vett az afganisztáni és iraki békefenntartó missziókban, mit több, 2004 májusában ő vezette az Eufrátesz-híd elfoglalásáért vívott csatát, amelyben a második világháború óta először vettek részt román katonák konkrét harcokban. A G4Media arra is emlékeztet, hogy Klaus Iohannis 2015-ben nevezte ki vezérkari főnökké Nicolae Ciucă-t, aki addig a vezérkari főnök helyettese, azt megelőzően pedig a szárazföldi erők paracsnoka volt. A szociáldemokrata párti (PSD) kormány, Gabriel Leș védelmi minisztersége idején le akarta váltani, de az ügy az igazságszolgáltatás elé került, ami végül a javára döntött.

Nicolae Ciucă a beszéde végén megjegyezte, hogy a védelmi miniszteri teendőket a továbbiakban is ellátja.








EZT OLVASTA MÁR?

X