Iohannis a korrupció elleni határozott fellépést sürgette


-A A+

Az állam és a társadalom egészségéért felelős intézmények korrupció elleni határozott fellépését sürgette Klaus Iohannis államelnök szerdán, a korrupcióellenes világnap alkalmából megfogalmazott üzenetében.

Az ENSZ Korrupció Elleni Egyezménye által létrehozott világnap emlékeztet mindenkit arra, hogy a jobb, „integritást minden szinten felvállaló” társadalomért zajló küzdelemnek folytatódnia kell – mondta az államfő.

„A korrupció komplex jelenség, a gyakorlati élet mélyében gyökerezik azok esetében, akik önös vagy csoportos érdekekre használják fel a közhatalmat. A korrupció nem csupán a csúszópénz adását és elfogadását jelenti. A megvesztegetés, nepotizmus, hatalommal való visszaélés is ennek a rákfenének a formái, amely aláássa a társadalom fejlődését. Függetlenül attól, hogy politikai, pénzügyi, közigazgatási vagy akadémiai korrupcióról, illetve az egészségügyi vagy tanügyi rendszer korrupciójáról van szó, az állam és a társadalom egészségéért felelős intézményeknek határozottan fel kell lépniük a felszámolása érdekében. A szankcióknak olyan szigorúaknak kell lenniük, hogy elbátortalanítsák ezt a viselkedési módot, amely nagyon rossz hatással van a társadalomra és fékezi a fejlődést” – mutatott rá az elnök.

Véleménye szerint az integritásra nevelést a korai iskolai években kell elkezdeni, a tanügyi rendszernek úgy kell nevelnie a jövő állampolgárait, hogy a megfelelő értékrendet és erkölcs rendszert tegyék magukévá.

A román társadalom „jól látható” előrelépéseket tett az utóbbi években a korrupció felszámolása terén, azonban ezt a küzdelmet tovább kell folytatni, meg kell erősíteni, be kell tartani azt a kitételt, hogy senki nem áll a törvény fölött. Az állampolgároknak pedig szintén határozottan el kell ítélniük a korrupciós tetteket, nulla toleranciát kell mutatniuk azok elkövetőivel szemben - hangsúlyozta Iohannis.








EZT OLVASTA MÁR?

X