Kormányalakítás: 3+2 miniszterelnök-jelöltet javasolt Ludovic Orban az államfőnek


-A A+

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban három miniszterelnök-jelöltet javasolt kedden délután az államfőnek: Nicolae Ciucă ügyvivő kormányfőt, Florin Cîțu pénzügyminisztert és Marcel Boloș európai alapokért felelős minisztert. De van két tartalékjelölt is.

Ludovic Orban a szerdán 14 órától kezdődő találkozón ismertette javaslatait Klaus Iohannis a Cotroceni-palotában. E cikk megjelenésekor még tartó találkozó ideje alatt szivárgott ki a sajtóba a három jelölt, illetve a két tartalékjelölt neve. Utóbbiak a PNL EP-képviselői, Dan Motreanu és Siegfried Mureșan.

A cotrocen-i találkozó előtt Rareş Bogdan, a liberálisok alelnöke arról beszélt a sajtónak, hogy Ludovic Orban három kormányfőjelöltet javasol az államfővel zajló konzultáción. Azt megerősítette, hogy egyikük a jelenlegi ügyvivő miniszterelnök, Nicolae Ciucă.

Rareş Bogdan elmondta, az államfő opcióját a PNL Állandó Országos Tanácsa hagyja jóvá majd, várhatóan szerda este. Ezt követően a kijelölt miniszterelnök az USR-PLUS és az RMDSZ küldöttségével kezd kormányalakítási tárgyalásba.

Rareş Bogdan szerint várhatóan december 22-ére lesz új kormánya az országnak. Beszélt arról is, hogy számítása szerint 16-18 tárca alkotja majd a kabinetet, ebből 10-11 tárcának a PNL, 5-6-nak az USR-PLUS, 2-nek az RMDSZ ad majd vezetőt.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X