Szőcs Zoltánt kiengednék, Beke Istvánt marasztalnák a börtönben a bíróságok


-A A+

Szőcs Zoltán szabadon engedéséről, illetve Beke István börtönben tartásáról döntött pár nap eltéréssel a bíróság. A „székely terrorperben” elítélt kézdivásárhelyi férfiak szabadlábra helyezési kéréséről szóló határozatok mindkét esetben megfellebbezhetőek. 

A feketehalmi börtönben raboskodó Szőcs Zoltán szabadlábra helyezési kérését előbb jóváhagyta a börtönbizottság, majd alapfokon elfogadta a brassói bíróság is, ez azonban nem tekinthető véglegesnek, mivel az ügyészségnek három napja van fellebbezni ellene. Szőcs Zoltán esetében júliusban, alapfokon már született szabadlábra helyezési döntés, de brassói törvényszék helyt adott az ügyészség fellebbezésének, így börtönben kellett maradnia.

A Beke István szabadlábra helyezési kérését ma szerdán elutasította a Konstanca megyei medgidiai bíróság amely helyt adott a Poartă Albă-i börtönbizottság javaslatának, hogy még legalább 6 hónapig fogságban kell maradnia. Ez az ítélet sem jogerős, Beke István ügyvédje várhatóan fellebbez ellene.

A terrorista cselekmények miatt 5-5 év börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán már harmadik alkalommal élt törvényes lehetőségével és kérte a feltételes szabadon bocsátását. A számukra kedvező alapfokú ítéleteket az ügyészség fellebbezése nyomán eddig minden alkalommal megváltoztatta a törvényszék, és börtönben kell maradniuk.

Kulcsár Terza: igazságtalan, hogy külön kezelik az ügyüket

A két kézdivásárhelyi elítélttel rendszeres kapcsolatot tartó Kulcsár Terza József RMDSZ-képviselő a Maszol érdeklődésére szerdán elmondta: igazságtalan az, ahogyan Beke István és Szőcs Zoltán szabadlábra helyezési kéréseit kezelik a hatóságok.

„Elítélésükkor ügyüket együtt kezelték, mert azt mondták, hogy ugyanaz az eset, így ugyanazt a büntetést kapták, ám most szabadlábra helyezési kéréseik esetében más-más döntés születik” – sérelmezte Kulcsár Terza József, aki szerint elfogadhatatlan, hogy míg Szőcs Zoltán esetében a bíróság alapfokon a szabadon bocsátásról dönt, addig Beke István esetében ennek fordítottjáról.

Beke Istvánt megfertőzte a koronavírus

A háromszéki parlamenti képviselő elmondta: Beke István a feketehalmi börtönben megfertőződött koronavírussal, ezért őt a Poartă Albă-i börtönkórházban kezelték 12 napig. Emiatt a szabadlábra helyezési kérésének tárgyalása is ott érte az elítéltet, ám a Poartă Albă-i börtönbizottság alig kéthetes tapasztalat alapján elutasította a szabadlábra helyezési kérését, amit jóváhagyott az ottani bíróság is.

Kulcsár Terza József szerint ez a döntés azért igazságtalan, mert nem vették figyelembe a feketehalmi börtön véleményét, miszerint Beke István elvégzett minden lehetséges tanfolyamot, és jó magaviseletével kiérdemelte volna a szabadlábra helyezést.  Beke István esetében most a védőügyvéd kéri az alapfokú döntés felülvizsgálatát, míg Szőcs Zoltán esetében az ügyészség fellebbezhet

Mint ismert Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnökét, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.








EZT OLVASTA MÁR?

X