Kormányalakítás: hivatalosan szombaton kezdik meg a koalíciós tárgyalásokat


-A A+

Csütörtök reggel Klaus Iohannis államfő jelenlétében egyeztetett a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ vezetősége a parlamenti többség kialakítása és a közös kormányzás lehetőségéről – adta hírül az RMDSZ a Facebook-oldalán.


Az RMDSZ közösségi oldala idézte Kelemen Hunor szövetségi elnököt: „Csütörtök reggel az államfő jelenlétében informális megbeszélésünk volt a PNL és az USR elnökével, Ludovic Orbannal és Dan Barnaval, valamint a PLUS ügyvezető elnökével, Dragoș Tudoracheval. Arra a következtetésre jutottunk, hogy szombaton hivatalosan megkezdjük a tárgyalásokat a három párt – PNL, USR–PLUS és RMDSZ – parlamenti többségének kialakításáról és a közös kormányzásról.”

Klaus Iohannis államfő hétfő este kijelentette, hogy a vasárnapi parlamenti választások nyomán kialakult parlamenti erőviszonyok tükrében lehetségesnek lát egy, a PNL köré szerveződő többséget és egy jobbközép, háromoldalú koalíciós kormányt. Az elnök azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a több mint egy éve kisebbségben kormányzó PNL által javasolt személynek ad majd komrányalakítási megbízást – a liberális párt végül szerda este Florin Cîțu eddigi pénzügyminiszter számára kérte a felhatalmazást.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök alkalmasnak nevezte Cîțut miniszterelnöknek, sőt az RMDSZ számára a jelenlegi kormány „kellemes meglepetésének" tartotta a pénzügyminisztert, akinek a kabinetjét már márciusban is támogatta volna, de akkor néhány órával a bizalmi szavazás előtt visszaadta a megbízást. (A PNL és Iohannis által az előrehozott választások kikényszerítésének „forgatókönyvében”  szerepelt Cîțu kormányfői jelölése, de a koronavírus-járvány keresztül húzta a számításokat, így a látszat-kormányalakítás helyett egy teljes jogkrrel rendelkező kabinetre volt szükség, így lett ismét Ludovic Orban a miniszterelnök, aki a december 6-i parlamenti választások után mondott le.) 

A választásokon egyébként az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kapta a legtöbb szavazatot, de koalíciós partnerek híján nem tud többséget kialakítani a parlamentben. Ennek ellenére Marcel Ciolacu pártelnök szerint az lenne az alkotmányos, ha Klaus Iohannis az ő jelöltjüknek adna kormányalakítási megbízást, az elnöknek viszont csak akkor kellene ezt megtennie, ha a győztes párt önállóan is kormányt tudna alakítani.

(Nyitókép: Kelemen Hunor és Ludovic Orban a parlamentben | Fotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X