Kormányalakítás:a pártvándorlás tiltásáról állapodott meg a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ


-A A+

Alig két óra elteltével felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalást vasárnap a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és az RMDSZ. Egyelőre abban egyeztek meg, hogy pártvándorlást tiltó kitétel kerül be a koalíciós megállapodásba. FRISSÍTÉS: Az RMDSZ saját miniszterelnök-jelöltet javasolhat.

A G4Media.ro szerint a politikai migráció tiltását az RMDSZ javasolta, amit a szövetséghez közel álló források megerősítettek a Maszolnak. A kitétel, amelyet az USR–PLUS is támogatott, azt célozza, hogy a négy éves parlamenti ciklus közben ne módosulhassanak az erőviszonyok, azaz ha valaki egy bizonyos párt színeiben nyert mandátumot, akkor más alakulatba átlépve ne folytathassa azt.A PNL „nem volt elragadtatva” a javaslattól, írja a hírportál, egyik vezetője még az előrehozott választások kiprovokálásával is fenyegetett, ezzel ugyanis a PNL esélyt kapna arra, hogy a PSD parlamenti támogatásával egyedül alakítson kormányt, ahogy 2007 – 2008-ban a Tăriceanu-kormánnyal történt.

A koalíciós tárgyalások hétfőn, a Klaus Iohannis államfővel történő egyeztetések után folytatódnak. Egyelőre kérdés, hogy az államfő az egyeztetések után megnevezi-e hivatalosan a miniszterelnök személyét.

Mint írtuk, szombaton a megbeszélések – ötórányi egyeztetés után – tulajdonképpen megrekedtek amiatt, mert mind a PNL, mind az USR–PLUS magának (Ludovic Orban, illetve Dan Barna pártelnököknek) szeretné a képviselői házelnöki tisztséget. Az USR–PLUS egyébként vagy a házelnöki, vagy a kormányfői posztra tart igényt, míg a PNL mindkettőre. Ez az USR–PLUS és az RMDSZ szerint sem „korrekt”, és a liberálisoknak több rugalmasságot kellene tanúsítaniuk.

FRISSÍTÉS1: Hegedüs Csilla a Maszolnak elmondta, a vasárnapi koalíciós tárgyaláson nem sikerült megegyezni a miniszterelnök személyéről. „A PNL és az USR-PLUS holnap saját miniszterelnök-jelölteket javasol az államfővel tartandó tárgyalásokon. Az RMDSZ a miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos döntését a holnap reggelre összehívott Szövetségi Állandó Tanácson fogja meghozni” – részletezte az RMDSZ szóvivője.

FRISSÍTÉS2: Iohannis a parlamentbe bejutott pártokat, a PSD, a PNL, az USR-PLUS, az AUR, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képvselőit hívta tanácskozásra. Az államfő hétfő délelőtt 11 órakor fogadja a PSD küldöttségét, 12 órakor a PNL küldöttségét, 13 órakor az USR-PLUS képviselőit, 14 órakor az AUR képviselőit, 15 órakor az RMDSZ képviselőit és 16 órakor a nemzeti kisebbségek küldöttségét.

Az RMDSZ delegációjában Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália és Antal Árpád vesz részt.

Az USR-PLUS szövetséget Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă és Cosette Chichirău fogja képviselni, a PNL-t Ludovic Orban pártelnök, Raluca Turcan és Rareş Bogdan első alelnökök, a PNL által kormányfői tisztségre javasolt Florin Cîţu, valamint a delegáció tagja lesz még Robert Sighiartău képviselő, az alakulat főtitkára és Iulian Dumitrescu, a Prahova megyei fiókszervezet vezetője is.

A PSD-ből Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea és Vasile Dîncu megy hétfőn a Cotroceni-palotába. A párt kormányfőjelöltje, Alexandru Rafila nem tarthat velük, mivel lakhelyi elkülönítésben van.

Az AUR küldöttségében George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă és Diana Şoşoacă lesz jelen.








EZT OLVASTA MÁR?

X